Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Skit ner er, könsroller

14 mar , 2014, 19.03 jennifersnarbacka

 

Temat i modersmålsskrivningarna nyligen var genus, och bland annat hen. Diskussionen går het med dessa könsneutrala funderingar nu. Någon tycker inte att det är okej att använda hen i nyhetstexter för att man då tar en politisk ställning, andra tycker att könen ska vara som de är. Åsikterna i detta tema är mycket blandade i Österbotten. Det där med könsneutralitet skrämmer ganska många. Ord som ”hen” samt könsneutrala moderskapsförpackningar etc. upprör en stor del av befolkningen. Den könsneutrala äktenskapslagen kämpar man ännu att genomföra i Ryssland och här i Finland. Motargumenten lyder ”Vi är ju ändå män och kvinnor, man kan ju aldrig helt jämna ut skillnaderna.” och ”Visst lönerna ska vara lika och sådär, men någon måtta ska det ju finnas!”

Grejen är att könsneutralitet lätt uppfattas fel. De som kämpar för könsneutralitet vill inte jämna ut skillnaderna mellan man och kvinna så till den grad att man inte kan se skillnad längre. Det är alltså inte penisen och vaginan som det handlar om, det ska inte uppfinnas ett nytt kön här. (Än, i alla fall) Det handlar om könsrollerna som vi är satta i, tyngder som vi binds vid från födseln och som följer oss genom livet. Könsroller som hämmar oss från att leva livet vi vill och sätter oss i fack vi inte alltid vill vara i. Det handlar om att förändra genus. Det handlar helt enkelt om att förhålla sig neutralt till båda könen. I exempelvis Indien förhåller man sig inte neutralt till könen, där testar många fostret på könet för att kunna ta abort om det är en flicka. Har inte du någonsin känt dig kvävd av någon förväntning på dig som endast finns där på grund av ditt kön? Sagt till män: ”Du som är man, kan du inte byta olja på bilen” eller sagt till kvinnor: ”Du som är kvinna, borde inte du ta och sakta ner karriären och stadga dig?”

Ja, nog skulle världen vara en hemsk plats om kvinnor kunde byta olja och män stannade hemma med barnen. Eller? Jag säger inte att det är såhär i 100 % av fallen, men tyvärr i majoriteten av fallen. (Detta är resultatet av att kvinnor har mindre lön men också att män uppfostras till att kunna byta olja p.g.a. deras könsroller) Och ja, att vara en kvinna och vara feminin är det absolut inget fel på. Problemet ligger i att om en kille vill vara feminin så blir han ifrågasatt, och det hindrar honom från att kunna förverkliga sig själv fullt ut. Det är där problemet ligger. Jag säger inte att vi borde helt ändra på oss själva, jag säger bara att vi borde ändra vårt sätt att tänka. Könen har sina olikheter, men de borde inte ha olika rättigheter. Vi ska inte ändra på feminint och maskulint, men vi måste börja skilja på att vara svag och feminin, och att vara stark och maskulin. Könsroller förstärks inte av att man har någon viss egenskap. Jag är inte mer kvinnlig bara för att jag kan laga mat, och om du tror det, ja, då kan du ta och tänka om riktigt ordentligt. Hälsningar, en som en gång lade 3 dl mjöl i en köttsås.

En kommentar

  1. Inuti skriver:

    Om dessa ”kampanjer” bara leder till att pojkar har falskt blont hår och att flickor måste spela fotboll och boxas har de ju förytligat oss och det nya kravet är: Var kommersiell och löpsedelsduglig. Det behövde man inte vara förr och kunde ändå få respekt för sk ”personlighet” – den fick vara både könsrollsmotsägande eller understrykande könstypiskheten.

Kommenteringen är stängd.