Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Jenni Blomqvist

Abiexkursion – studiebesök eller partyhelg?

11 okt , 2015, 12.44 jenniblomqvist

 

”Ja, int vet ja, vi sitter nu mest här och dricker energidricka.”, ”Ibland, ifall det ha vari en sitz kvällen innan, så ork jag nog int ens fara på en föreläsning.” och ”Det är ju tur att det inte blir så många föreläsningar i veckan, med tanke på alla fester.” – så valde vissa ämnesrepresentanter att beskriva studierna och studielivet vid Åbo Akademi på abiexkursionen 2-4 oktober 2015, ordnad av Österbottniska Nationen.

Jag kände av festvibbarna redan när vi anlände till skolan där vi skulle övernatta. Goodiebags med bl.a. inträdesbiljetter till två lokala korgar delades ut bland alla abiturienter. Vi handlade visserligen under eget ansvar, men en viss kontroll hade jag gärna sett från ÖN’s sida. Vi är ju fortfarande trotsande ungdomar som för första gången fick åka på en resa på eget ansvar. Nästa dag bestod av tidig väckning och studiebesök till ÅA, vilket skulle vara huvudmålet med resan. Trots det drog en hel drös ungdomar iväg på krogar redan på fredag kväll, det fanns ju inget eller ingen som stoppade dem.

Studiebesöket på lördag började med att alla samlades i ett auditorium för allmän info och lite insikt i de olika fakulteterna. Festkulturen presenterades och blanketter om drinkbiljetter inför kvällens sitz delades ut. Vi fick välja tre ämnen som vi ville bekanta oss närmare med, en timmes presentation per ämne. Valet av ämnen gick ut på att några representanter från respektive ämne stod och viftade med skyltar och försökte locka till sig studeranden. Under första omgången var det ganska tyst, några ropade ut ämnets namn, lockade med bakelser eller helt enkelt påstod att ämnet var intressant. Redan under andra omgången ökades takten. Representanterna ropade ”Kom hit, vi har sprit!”, ”Vi har öl och bekväma soffor!”, ”Vi har ett oändligt barskåp!”. Jag lockades inte till dessa människor. Tvärtom. Min tanke var genast; ”Hur bra kan utbildningarna verkligen vara ifall de måste ta till sådana saker för att locka till sig elever? Borde det inte räcka med att ropa ut ämnets namn?”

Jag hade tur, eftersom de tre presentationer jag gick på var relativt seriösa, med lite fokus på festerna och sitzkulturen. Vi fick inte svar på alla de frågor ÖN hade lovat oss i deras reklamblad, utan fick själv fråga om studiestöd, bostäder osv. det var tydligen inget representanterna värdesatte. Istället pladdrade de oavbrutet om alla roliga fester de varit på, hur viktiga deras halare var och hur deras professorer ibland kom med på fest. Studierna var en bisak.

Redan kl.15 började festförberedelserna. Vi köpte drinkbiljetter, fixade hår och klädde oss i finkläderna. Vi blev informerade om sitzkulturen och dess ”regler”. Jag blev både positivt och negativt överraskad av sitzen. Positivt eftersom det inte var så farligt som jag tänkt med färdigt utdelade sittplatser, negativt eftersom vi var där endast för att dricka. Jag var medveten om att jag inte valt den alkoholfria sitzen och att det skulle bli en hel del alkohol, men de enda programpunkterna bestod av snapsvisor och skålar. Trerättersmiddagen vi blev serverade bestod av en pytteliten sallad, tre matskedar pyttipanna och två skivor rulltårta. Vi var verkligen där bara för att bli fulla.

Nu ska ni inte tro att jag är en tråkig tant som står och pekar finger, bara sitter hemma och aldrig går på fest. Jag skulle ljuga ifall jag sade att jag inte hade roligt, för det hade jag. Verkligen. Skulle detta ha varit en klassresa så hade den fått 9/10 poäng. Nu var detta däremot en studieresa, och vikten låg verkligen inte på studierna.

48 kommentarer

 1. Janika Hinders skriver:

  Hej! Tråkigt om vi inte fyllde dina förväntningar angående Abi-exkursionen. Visst är tanken att exkursionen är en studieresa men samtidigt också en möjlighet för studenter att bekanta sig med Åbo. Eftersom exkursionen inte är ordnad utav Åbo Akademi, utan av Österbottniska Nationen betyder detta att alla som är med och ordnar exkursionen är studerande och gör jobbet på talko. Meningen med exkursionen är nog inte att förmedla om fester och dylikt utan visa en fin sida av studiekulturen i Åbo. Vi tar åt oss av kritiken och ska fundera över hur man i framtiden ska göra exkursionen bättre.

 2. Melina Saari skriver:

  Efter att ha läst ditt inlägg, så måste jag personligen säga att jag blir lessen. Det skulle vara svårt att skriva ett mer negativt inlägg än vad du har gjort och i ditt inlägg finns absolut inte ens en liten tanke eller ett litet tack till oss alla som ordnande denna helg för er. Vi har i många veckor planerat och offrat av vår fritid för att vi vill hjälpa fler av er att hitta just ert val av studieplats och erbjuda er chansen att få en liten inblick i studielivet och allt vad det innebär. Vi är ju trots allt bara människor vi också, så om du har några konkreta förslag till förbättring, så tar ÖN säkert tacksamt emot dem!

 3. Linda skriver:

  Det är viktigt att poängtera att denna exkursion ordnades av en specialförening för studerande i Åbo och inte av själva Åbo Akademi. Specialföreningar erbjuder fester, evenemang och gemenskap utanför studierna. Universitet erbjuder utbildning.

  Det är visserligen synd att det har lagts mer fokus på festandet än på studierna nu när ni abin har fullt upp att tänka på framtiden, men så är det tyvärr med specialföreningar. Om universitet skulle ha ordnat denna exkursion skulle den säkerligen ha sett annorlunda ut och varit mer fokuserad på studierna. Det är ni väl medvetna om?

  Och en sak till: Ni är 18 år, ni räknas som vuxna människor som kan ta ansvar över er själva. Om ni väljer att festa kvällen före ämnespresentationerna ligger det på ert ansvar. Ni kan inte längre räkna med att någon stoppar er.

 4. Anna skriver:

  Exkursionen ordnades av en studentorganisation, som inte har ansvar för de myndiga deltagarna i exkursionen. Detta innebär att det du kallar ”kontroll” från ÖN:s sida, egentligen handlar om var och ens eget ansvar.

  Universitetsstudierna och -livet handlar om att växa upp och ta sitt ansvar. Förstår att en abiturient, som är van med gymnasiet där lärarna ännu fungerar som ”hönsmammor” som tar hand om sina studerande från början till slut, upplever en liten chock vid första beröringen med studielivet. Nu finns det ingen som säger att du måste i säng en viss tid eller att du måste på föreläsning; du väljer själv och tar konsekvenserna.

  Vad gäller festkulturen så jo, det kan vara ganska vått men går i allmänhet ändå problemfritt, eftersom folk är i en ålder där de oftast kan sköta sig. Maten du upplevde på sitzen är traditionell ”studerandebudgetsmat”. Det är inga lyxmiddagar. Ät något på förhand nästa gång.

  Och jo, det är meningen att vuxna människor ska kunna fråga/ta reda på saker själva, allting kommer inte färdigt serverat.

 5. Besviken abi skriver:

  Lite synd för en abiturient som ville höra om studierna för att kanske fatta ett beslut om vart hen ska söka blir bemött av fyllon i studenthalare som inte kan besvara enkla sakfrågor.

  Ännu mera synd att när samma abiturient påpekar detta blir hen bespottad av s.k. bättre vetande universitetsstudenter som dessutom har mage att tycka hen ska vara tacksam för att de inte uppfyllde de löften de själva uppgett i sin reklam.

  Svagt ÖN. Svagt. Bättre var det förr.

  • Maria skriver:

   Otroligt högdraget att bestämma sig för att de som presenterade var ”fyllon i studenthalare som inte kan besvara enkla sakfrågor”. Studenthalarna hade de antagligen på sig för att visa var de studerar/att de hörde till presenterarna (ingen orsak att vara nedlåtande) och att beskriva dem som ”fyllon” är att vara ute och cykla.

   ÅA har redan på sina webbsidor mycket information om de olika ämnena, tycker att de studerande hade all rätt att ha tyngdpunkt på studieliv. Jag är helt för att vara kritisk mot alkoholkulturen i studielivet, men det är var och en vuxen individs ansvar att själv bestämma hur man i praktiken väljer att balansera studier och studieliv.

   Studierna skall inte ge dig bara sakkunskap, utan också sociala färdigheter. Till dessa hör att kunna samarbeta med människor olika dig själv, utan att vara nedlåtande och döma andra på sättet du gjort ovan. Studier är långt ifrån bara skolbänken och textböcker och även om presenterarna kan ha överdrivit, så är den sociala biten viktig vare sig man dricker eller ej.

  • Ida skriver:

   Instämmer med Maria.
   Dock undrar jag nu också hur du som kallar dig ”Besviken ABI” kan säga att det var bättre förr? Jag är mycket nyfiken på vad du syftar på eftersom jag antar att du varken studerat på universitet, varit abiturient eller heller inte deltagit i ABI-exkursioner tidigare. Berätta gärna!

 6. Fredrik skriver:

  Jenni, som du säkert märker i kommentarerna ovan har du hittat en öm punkt. I själva verket är det här ett problem vi seriösa studerande ständigt tampas med (oavsett högskola, kom ihåg). Problemet har sin rot i att många studerande har valt ämnen som inte egentligen intresserar dem, och inte förstår att byta. Det här har lett till att många slöar sig igenom sina studier och fokuserar på föreningslivet och festandet oproportionerligt mycket. Fester förgyller studietiden, men i många fall arrangeras de av sådana studerande vars studieframgång inte varit särskilt framgångsrik.

  Vi som satsar på våra studier och inte skippar föreläsningar på grund av krabbis är ofta i minoritet inom föreningarna. Och alla vill ju ge bilden av att de är duktiga studerande, men i vissas fall är detta en stor bluff. För dem är det dessutom extra känsligt att erkänna sin slappa inställning till studier. Det här blir extra tydligt då man jämför ett ämne som är lätt att komma in på och ett som är svårt. Ämnen som är svårare att komma in på har oftast seriösare studerande som verkligen satsar och studerar i rätt takt. Det är bara svagare studerande som inte klarar av den studietakt som förutsätts.

  • Tredje årets studerande på humaniora skriver:

   Håller helt med Fredrik, och anser absolut att man inom studentföreningarna borde tänka lite mer på hur man presenterar sig, för man måste minnas att man samtidigt representerar ÅA, vare sig man vill eller inte. Detta betyder inte att man ska skippa studielivets festkultur, men man kan som abi-skribenten säger inte fokusera helt på sprit då människor kommer hit för att de är nyfikna på studierna. Känner mycket väl igen mig i vad Jenni skriver.

  • Aktiv i studentförening skriver:

   Fredrik, det att du säger att ”Det är bara svagare studerande som inte klarar av den studietakt som förutsätts.” är otroligt. Själv studerar jag inte i Åbo, utan i Helsingfors, och är aktiv i ordnandet av både fester och studierelaterade evenemang i vår förening. Jag har bytt huvudämne till det som känns som mitt eget, men valt att vara aktiv inom studielivet eftersom jag anser det sociala väldigt viktigt, som mången annan här också. Att komma och påstå att de flesta som ordnar fester har dåliga studieframgångar är helt enkelt ogenomtänkt.
   Jag håller med om att det överallt tutas ut mycket om fester och i vissa fall kanske tom. pressas festkultur på abiturienter och första årets studerande. Däremot kan man gärna som ”seriös studerande” som du kallar det aktivera sig, och se till att det också ordnas andra evenemang som inte endast fokuserar på alkohol. Tyvärr är problemet hos oss det att evenemangen som gäller kultur/arbetsliv/idrott/younameit inte lockar gäster, medan festerna gör det…

 7. Besviken abi skriver:

  Fredrik pratar sanning.

 8. f.d. ÖN-it skriver:

  Man skäms nog för hur dessa exkursioner ordnas. Hoppas ÅA kunde ta de ansvariga i öronen lite oftare och göra det hela mer koordinerat. Inte särskilt bra för ÅA:s image att låta studentrekryteringen ordnas av de värsta festarna. Men det är svårt att få ett helt universitet av suputer i halare (och före detta sådana inom personalen) att inse att det kanske skulle behöva satsas på substans och lockas till sig vettiga, seriösa ungdomar istället för dem som vill supa i utbyte mot studiestöd.

  Vi som vill göra saker ordentligt och seriöst blir väldigt fort i underläge, både inom föreningarna och inom ÅA annars också. Suck.

  • Jonas skriver:

   Supa i utbyte mot studiestöd? Man studerar i utbyte mot studiestöd. Så länge man uppfyller kraven på 5sp/månad har man rätt att lyfta studiestöd, och vad man sen gör på sin fritid är upp till en själv. Vill ÅA ha mer seriösa studenter är det väl upp till ÅA att höja kraven för att få en godkänd kurs, men det ligger väl främst i ÅA:s intresse att examinera så många som möjligt, och det uppnås väl genom slappa krav som tillåter studenter och livsnjutare att festa igenom studierna. Inte direkt studenternas fel att akademins krav är låga och fokuserar på att ÅA ska få pengar att rulla in. Under dessa omständigheter är det nog helt upp till studenterna att göra vad de finner roligast på sin fritid.

 9. Kalle skriver:

  Jenni, det är jättebra att du tar upp den här frågan. Som du skriver verkar en del studenter värdesätta festande mer än sina studier. Om en sådan student ställer upp som representant för sitt ämne inverkar det ju såklart på kommande studenters inställning till studier. Jag tycker precis som du att en god representant för ett ämne bör förmedla intresse och engagemang för sitt ämne, inte bara för festandet. Visst, festandet är en rolig del av studentlivet, men om man inte är intresserad av eller trivs med det man studerar så kommer studietiden inte gynna en i längden. Håller även med det Fredrik skriver.

 10. Ida skriver:

  Jag blir väldigt ledsen när jag läser kommentarerna och vi i arrangörskommittén blir kallade för ”fyllon och suputer i halare”. Det stämmer inte in på många av de som jobbat hårt för att 150 österbottniska abiturienter ska ha haft en möjlighet att komma till Åbo och bekanta sig med staden och dess studieliv samt studieutbud. Att en del av ämnespresentatörerna inte hållit sig till de direktiv som getts (att det ska fokuseras på studier och inte festandet) är beklagligt och så som oftast är det det som gått snett eller gett ett negativt intryck som fastnar i folks minne. ÖN är en stor organisation med ett relativt litet kärngäng som jobbar hårt för föreningens bästa. Om jag som ämnespresentatör yttrat något av de ord som citeras i inlägget ber jag hemskt mycket om ursäkt, men det tror jag inte att jag har. Men OM jag har det så skulle jag personligen förklara det så att jag i mina presentationer ville lyfta fram att studielivet handlar om så mycket annat än studier och att det finns sätt att koppla bort och släppa loss ibland, dock att man ändå ser konsekvenserna av det. Att jag missat en föreläsning pga att jag varit på fest kvällen innan har kanske skett två eller tre gånger under min hittills treåriga studietid. Alla dessa gånger har jag tagit mitt ansvar och jobbat in det jag missat (vilket oftast kräver mer jobb än att gå på själva föreläsningen, men man har i alla fall fått ha en rolig kväll). Jag säger inte att det inte finns studeranden som i princip struntar i studierna och mest bara festar, för det finns nog. Men man är inte en svag studerande bara för att man tycker om att ha roligt ibland.
  Sedan tycker jag inte att abiturienten som uttryckt sin åsikt blivit bespottad, utan detta är helt normal diskussion där olika sidor säger sina åsikter och förklarar sina argument och i detta fall förklarar varför saker och ting varit som de varit.

  • Fredrik skriver:

   Det är ju klart att det går tid åt till att ordna en sådan här exkursion. Och det är ju ÅA som egentligen borde hålla i trådarna för det, så många är säkert tacksamma för att ÖN gör det istället.

   Men för somliga studerande är ni som festar varje vecka inte mycket mer än suputer. Det är klart att ni gör en massa annat också som föreningsaktiva som är mer positivt. Problemet är kanske mest att den bild ni ger av ÅA åt unga abiturienter med framtidsdrömmar är att väldigt starkt trycka en viss livsstil i ansiktet på dem. Varför ordnar ni en sits? De får sitsa alldeles tillräckligt när de börjar studera här. Och tänk strategiskt: Vem lockar ni egentligen till ÅA? Vill ÅA verkligen ha dem som är intresserade av studielivet och alla festerna? Eller kanske ÅA vill ha dem som verkligen är intresserade av studier? Det era exkursioner lyfter upp är å ena sidan presentation av studier, men det som blir kvar i mångas minnen är festandet. Och det är inte nödvändigtvis en bra sak. Därför borde det vara ÅA som ordnar dessa exkursioner, inte föreningar som till största del sysslar med arrangerandet av fester i olika former. För fastän det för er som är väldigt festglada verkar som om alla studerande tycker som ni, är det inte det. Och det kan vara skrämmande för en abiturient att tvingas in i den kulturen och det tänkandet.

   För Ida, det här handlar inte om att ge ”rätt” svar. Det här handlar om att ÖN som arrangör av exkursionen har en mycket viktig roll för ÅA’s rekrytering av nya studerande. Att ta ansvar för att locka hit de bästa studerandena. Att ta ansvar för ungdomar med framtidsdrömmar.

   • Tredje årets studerande på humaniora skriver:

    Precis, exakt.

   • suput skriver:

    ”Men för somliga studerande är ni som festar varje vecka inte mycket mer än suputer”?? Jag hoppas att du inte tror att fast man under sin studietid festar och går på evenemang inte klarar av att studera tillräckligt. Låter väldigt nedlåtande att säga såhär, dessutom är studielivet inkluderande speciellt sitzer en VÄLDIGT stor del av studietiden vare sig du personligen tycker om det eller inte! Tycker ÖN skall få hålla en exkursion som helt tydligt innehöll både allmän information om ÅA men huvudsakligen presenterade det som en nation skall handla om, aktivitet utanför studierna.

 11. Edny skriver:

  Jag var själv med på Abi-exkursionen när jag gick i gymnasiet. Tyvärr fick jag lite samma intryck som Jenni och tyvärr är det nog just festandet som många studerandes liv kretsar kring. Sen finns det ju också andra sätt att ha roligt och koppla bort från studierna där alkohol inte är inblandat! Det är synd att det inte kommer fram några alternativ till festandet under abiexkursionen.

 12. Eivor skriver:

  Som tidigare abi-exkursions-deltagare, ämnespresentatör och f.d. anordnare av abi-exkursionen känner jag att jag också vill ge mig in i debatten. Det viktigaste som flera redan poängterat är ju att hela helgen ordnas av en specialförening. En förening som jobbar på talko och som inte har oändliga resurser. Det är ju till exempel omöjligt att provintervjua de oavlönade ämnespresentatörerna för att se till att alla förstår att vara seriösa. (Åtminstone på den tiden jag var med var det inte alltid lätt att få ämnespresentatörer till alla ämnen eftersom det sker oavlönat och på en helgeftermiddag, så det finns ingen möjlighet att välja och vraka mellan ”seriösa” studerande med många studiepoäng. Dessutom betyder ju inte alltid många studiepoäng att man är en bra representant för sitt ämne, men det är en annan diskussion.)
  Det som dock också ska tänkas på är när ett sådant här äventyr ordnas är det svårt att hitta perfekt program för 150-200 personer hela tiden. Alla abiturienter har olika bakgrund, olika intressen, olika förkunskaper om Åbos bostadssituation, olika förväntningar på helgen och för att alla ska bli 100 % nöjda krävs ju ett skräddarsytt program för varje person. Jag var inte själv så värst imponerad av alla de bilder jag fick under min abi-exkursion. Men jag valde att plocka russinen ur kakan och insåg att fördelarna övervägde nackdelarna och valde att studera vid ÅA. Dessutom är exkursionen kort (cirka 36 timmar i Åbo om jag kommer ihåg rätt?) vilket betyder att mycket ska klämmas in, och ingen skulle antagligen orka med endast faktatyngd studieinformation. Därmed inte sagt att det inte krävs studieinformation, det gör det såklart!
  Sen finns det ju orsaker till att det ordnas fest/samvaro på lördagkväll med sittplacering. Du skriver att ni verkligen bara var där för att bli fulla, vilket nog inte är meningen med sitzen (tro mig, abiturienter är absolut mycket lättare att hantera när de är nyktra. Jag vet). Sitzen finns med för att dels ge en bild av studielivet (festandet är en del som existerar, sen får man själv välja om man deltar eller inte). Men en annan anledning är att ofta känner abiturienter endast människor från det egna gymnasiet och genom sittordning så får man med lite tur lära känna nya människor, människor som kanske blir dina studiekompisar om ett år.
  Min e-post finns i kommentaren, hör av dig om du undrar nåt kring att studera i Åbo så svarar jag gärna eller hjälper dig att hitta nån som kan svara!

 13. Anton Sundqvist skriver:

  Även jag blir ledsen av det du skriver och att ABI exkursionen inte levt upp till dina förväntningar. Att välja studieinriktning är inte enkelt och det är synd att du inte fick svar på dina frågor. Hela konceptet med ABI exkursionen är att man genom att träffa studeranden från ett ämne man är intresserad av ska få en genuin inblick i hur det verkligen är att studera på universitet och hur vardagen ser ut. Man får mölighet att under avslappnade förhållande ställa frågor direkt till studeranden utan inblandning av vare sig ÅA-personal eller studiehandledare. Riktlinjerna har alltid varit att fokus inte får ligga på festandet och om dessa riktlinjer inte följs så är det mycket beklagligt.

  Själv förväntar jag mej att en vuxen människa kan sköta sig själv och inte behöver någon som håller i handen och säger vad som man får och inte fär göra. Det säger sig själv att 150 ABIn som släpps iväg en helg kommer att leda till en hel del fest oberoende om man förbjuder alkohol eller inte. Det är dock ingen som blir tvingad att dricka och det brukar i allmänhet vara ABIna och inte funktionärerna som hetsar. Att dela ut inträdesbiljetter till nattklubbar kanske kan ses som en uppmaning att festa, men delades de inte ut skulle det bara sluta med 150 ABIn utspridda bland Åbos alla nattklubbar.

  Sen blir jag lite trött på kommentarer om folk som missköter sina studier pga festande. Det är inte så svart och vitt som det kan verka. Att vara framgångsrik i studierna och leva ett aktivt studieliv är inte motsatser. Det ena utesluter inte det andra och det kan tillochmed vara lite hälsosamt att lägga undan böckerna och vara lite föreningsaktiv ibland också. Att studera handlar om att utvecklas, också utanför sin egen inriktning.

  För att till sist svara på din fråga studieresa eller partyhelg? Det är upp till var och en att välja.

 14. Lina skriver:

  Jag tycker också att föreningarna borde visa upp andra sidor av studielivet än alkohol och festande, dvs alternativa alkoholfria evenemang. Alla tycker faktiskt inte om att festa. Dessutom uppmuntrar detta beteende de nya studeranden att dricka alkohol. Många studeranden som hamnar in i denna festkultur riskerar att få ångest, depression, sömnproblem å i värsta fall alkoholberoende. Och det gynnar knappast framgången i studierna. Och ja, visst har alla ett eget ansvar definitivt! Men varför inte betona de alkoholfria evenemangen lite mer så att också de studeranden som inte vill supa också kan känna sig välkomna. För övrigt tycker jag att alkoholkulturen i det finländska studielivet är skamlig och chockerande.

  • Melina Saari skriver:

   I den här diskussionen så har det ännu inte nämnts, så jag vill bara poängtera, att i flera års tid nu så har vi erbjudit en alkoholfrisitz som ett alternativ till den andra. Själv har jag tillsammans med några andra studeranden i flera år nu lett den sitzen och vi har gjort vårt bästa för att den ska vara minst lika rolig som den andra. Det kan också tilläggas att i år så var det över hälften av de som var anmälda till den alkoholfria sitzen, som inte ens dök upp, det tycker jag var tråkigt.

   Jag ville med detta bara visa på att annat program nog ordnas, men att många ändå inte vill delta!

   • Linda skriver:

    Det sägs ju så där allmänt att finländare inte kan ha roligt utan alkohol. Det är dom däremot bättre på i de sydeuropeiska länderna. Så den finländska alkoholkulturen genomsyrar ju förstås studielivet.

  • Mikael skriver:

   Att påstå att det finländska studielivet är skamligt och chokerande är rent ut av löjligt. Har besökt vänföreningar i både Europa och Amerika, studiefesterna där är minst lika ”skamliga” som här. Alkoholen flödar i en mycket större skala. Dessutom är studieåren för många den sista möjligheten att släppa loss påriktigt. Åtminstone går man inte senare omkring och funderar över varför man hade en så torr och tråkig ungdom.

 15. Studerande skriver:

  Väldigt många vill betona att det är någonting som ordnats ”på talko” och inte är ordnat av ÅA. Det är väl just här som skon klämmer – att en förening ordnar någonting som borde ordnas av ÅA. Och om ni som föreningsaktiva inte klarar av att ha ambitionen att göra dessa rekryteringsjippon så bra som möjligt utan bara försvarar er mot kritiken med att ”det inte går” är det ju ganska beklagligt.

  Att vara en duktig, seriös studerande handlar inte om studiepoäng. Alla som studerar vid ett universitet vet att det går att få kurser godkända utan att ha presterat särskilt bra. Skillnaden ligger i prestationen. Går man på föreläsningar trots fester? Festar man inte om man har föreläsning nästa morgon? Försök inte dölja att de starkaste rösterna som hörs oftast är de som förespråkar festandet framom allting annat. Som försöker få människor att ta några shottar till för att man säkert ändå orkar upp.

  Och om kommentaren gällande att det inte bara handlar om att studera, utan om att lära sig sociala färdigheter: Vilka är dessa sociala färdigheter, och kan ni på allvar säga att ni föreningsaktiva har lärt er dem bättre än någon annan? Konflikthantering verkar väldigt många inom föreningarna vara urusla på. För att nämna en sak. Nej, att påstå att man lär sig sociala färdigheter genom att supa är en grov överdrift. Eller att man lär sig dem genom att vara föreningsaktiv. Föreningarna fungerar inte så perfekt att det skulle vara sant.

  Men ÖN-aktiva verkar ha bestämt sig för att det här ska vara en skriktävling där man ska försvara sin nation. Så tror inte det där med kritiskt tänkande som man så ofta hävdar att är en del av universitetsutbildningen riktigt gäller här. Den verkar bara handla om att blint försvara sin förening och kritisera alla andra.

  • Melina Saari skriver:

   Från början av den här diskussionen ville jag bara berätta att det gör en väldigt ledsen när man har jobbat hårt för att ordna något och sedan endast får negativ kritik för att man har ansträngt sig.

   Jag tycker också att det är ledsamt med dessa påhopp som uppkommit i denna diskussion, många av dem är spekulationer och generaliseringar och flera av dem kan t.o.m uppfattas som personliga.

   Jag tycker själv också att det vore verkligt bra om ÅA kunde ordna liknande exkursioner, men det lär ju inte hända nu i första taget, så jag tycker att man därför borde vara glad över att någon ordnar något alls!

   Så behöver vi också komma ihåg att detta ju endast är Jennis personliga upplevelser och andra har säkert annorlunda upplevelser. Man väljer ju själv vad man tar fasta på. Själv var det presentationerna på min egen exkursion som fick mig att söka till akademin, ett val jag inte ångrar och därför har jag i flera år nu jobbat för att kunna ge abin samma fina upplevelse som jag hade. Tack för mig!

   • Studerande skriver:

    Du är knappast ensam om att känna dig ledsen och sårad. Jo, det är tufft att få kritik för någonting som ändå krävt mycket tid. Och nej, alla personer som deltar i arrangerandet av dessa evenemang är inte på ett visst sätt. Men i de första svaren till Jenni är det nog ganska nära personliga angrepp också. Och vi som inte vill att bilden utåt av ÅA ska vara festbetonad tar också illa vid av att vårt universitet presenteras på det här sättet.

    Men du vet lika bra som jag att då diskussionen inte längre är offentlig, då dessa frågor inte längre diskuteras kritiskt, så är attityden annorlunda. Då handlar det om att festa och ordna fester. Att exkludera alkoholfria till separata fester gör inte saken bättre.

    Jag är trött på att studerande alltid i den offentliga debatten ska låtsas som om alla är världens duktigaste studerande som bara råkar ha en viss förkärlek för att ordna evenemang. Det är väldigt sällan det är så, så generaliseringarna i tidigare kommentarer stämmer ofta.

    För du vet lika bra som jag att de som starkast driver på festandet är de som syns och hörs, och i många föreningar de som styr.

    Problemet är ändå att abi-exkursionerna inte är som vanliga evenemang för ÅA studerande. Det går inte att behandla de så. De kräver ett helt annat sätt att tänka. Och jag delar min oro med Fredrik om att det de kanske främst gör är att de lockar hit studerande som vill festa, inte studerande som vill studera.

    De är också mer officiella evenemang än vanliga sitsar. Det är ett sätt för ÅA att göra reklam till abiturienter, via er. Så trivialisera inte heller det att det är en förening som ordnar det. Ni förmedlar lika mycket en bild av ÅA till potentiella sökande som ÅA själva gör. Nästan mer.

    • Johnny Nykvist skriver:

     Nu missförstod du Melinas svar angående sitzen. Ingen exkluderas till någon annan sitz bara för att den är alkoholfri, alla är med på samma sitz, men serveras endera alkohol eller läsk.
     Sen är debatten duktig studerande vs festare”

  • Alexandra skriver:

   ”Och om kommentaren gällande att det inte bara handlar om att studera, utan om att lära sig sociala färdigheter: Vilka är dessa sociala färdigheter, och kan ni på allvar säga att ni föreningsaktiva har lärt er dem bättre än någon annan?”

   Jag personligen har haft massor med nytta av studielivet.

   Är en fjärde årets studerande, har suttit i styrelse och annars också varit aktiv på evenemang som olika föreningar har ordnat. När jag började studierna var jag en väldigt blyg, inåtvänd och osäker person, som knappt vågade ens se på främmande människor. Efter tre hela år (med en hel del festande) är jag mycket självsäkrare, vågar gå fram och prata med nya människor även som nykter, har förbättrat mina small talk skills från 0 till helt smidiga, och kan hålla föredrag inför 50 människor utan några som helst problem. Är 100% säker på att jag inte skulle ha utvecklats som person lika drastiskt om jag endast skulle ha fokuserat på studierns och skippat det sociala. Att bli tvingad till att vara social med andra människor på sitzar (och andra fester), med alkohol som hjälpmedel för att våga tala, har med tiden lett till att jag gått från att vara en ganska osocial person till väldigt social, även som nykter. Detta har till och med hjälpt mig skapa kontakter som kan vara till nytta i arbetslivet!

   Kan förstås inte påstå att det här gäller för alla eller att någon som inte är föreningsaktiv inte kunde uppnå samma. Men för mig personligen har studielivet endast fört med sig gott. Och nu tar jag inte heller alls ställning till ifall ÖN:s evenemang var bra eller dåligt, endast till den citerade frågan som Studerande ställde.

   Och innan någon börjar dra förhastade slutsatser – jag festar några gånger i månaden, skippar många föreläsningar (även då jag inte har varit och festat!), och har ändå bra vitsord i kurser och får mer än tillräckligt med studiepoäng.
   Och som sagt, dessa är endast mina personliga erfarenheter.

 16. ÅA-studerande skriver:

  På din privata blogg verkar du vara av lite annan åsikt… http://jenniblomqvist.blogg.se/2015/october/weekend-in-turku.html

  • Anders skriver:

   Har också tidigare noterat att HBL verkar vilja smutskasta ÅA (i t.ex lärarfrågan med Helsingfors Universitet). Så skulle inte vara helt otänkbart ifall någon har ett intresse av att det skrivs någonting negativt om ÅA. Håller med att en hel del av kritiken är befogad, men studielivet vid andra finska universitet verkar vara mycket vildare.

  • Josefin skriver:

   Hon skrev ju nog längst ner att hon tycker om att festa och att hon hade roligt men nog får hon ju ändå skriva kritik och vad hon själv tycker om evenemanget.

 17. Jonas skriver:

  ÖN gör väl reklam för sin egen verksamhet på sin egen exkursion, varför skulle dessa föreningsaktiva studerande göra gratisreklam för ÅA:s studier i någon större utsträckning? Har ej deltagit själv i någon nationsexkursuion, men nog varit med både då ÅA besökt mitt hemgymnasium samt åkt på studiebesök till Åbo där det nog var schemalagda föreläsningar som lyfte upp studier och anknytande saker som studiestöd etc, festandet minns jag inte att skulle ha nämnts och det ordnades ingen sitz över huvudtaget.

  Det finns också andra specialföreningar än nationerna som ordnar helt alkoholfri verksamhet och tidsfördriv, exempelvis motion/idrott, fotografering och även övriga underliga intressen som man kanske inte kunnat ägna sig åt inna man började studera :).

 18. Johnny Nykvist skriver:

  Meh. For iväg för tidigt, och ingen ”redigera-knapp”..
  Men ja, debatten duktig studerande vs ”festare” i en specialförening. Jag blev inskriven 2009 och ska nu i november få min magisterexamen. Det oaktat har jag varit aktiv i flertalet styrelser för föreningar (också en understödsförening med betydande aktiekapital) och sällskap och räknade att jag sedan 2009 sammanlagt har 13 års styrelseerfarenhet bakom mig. Visst, mina studier har inte förflutit helt enligt plan; de två första studieåren söp jag till ordentligt (nya friheten…), men jag är bevis på att man kan vara en ”festare”, föreningsaktiv och ändå ta en examen. Och tro mej, det viktigaste jag har lärt under min studietid har inte kommit från mina studier i historia, nationalekonomi, statskunskap eller de många andra strökurserna jag har läst. Nej, mina sociala färdigheter och förberedelse för världen har kommit från studielivet, inte från föreläsningsbänken. Men därifrån har min allmänbildning om världen kommit.

 19. Uiiiob skriver:

  Bra

 20. Daniel Hilli skriver:

  Hej

  ÖN, som specialföreningen Österbottniska Nationen kallas, marknadsför en ABI-excursion.

  ÖN marknadsför vidare ett satt program där deltagarna medverkar och ÖNs förtroendevalda har ansvar.
  Om Deltagarna däremot väljer att utnyttja sin fria tid till att gå på krog eller delta i andra fester så är det deras fria val.

  Självfallet anordnas tillställningar dit samtliga deltagare är inbjudna och ÖN bjuder på det föreningen har budgeterat för.
  Vad deltagaren väljer att inhandla under kvällen är det förstås ingen som kontrollerar.

  Som Abiturient är man påväg in i det vuxnalivet och ansvaret som ska bäras är sällan lättburet. Det kan kännas övermäktigt och på samma gång spännande.

  Oavsett gäller det för hen att fråga sig själv: ”Vad är jag ut efter på en excursion?”

  Svaret på den frågan besvaras av abiturenten ifråga, inte av ÖN eller annan specialförening.

  Ta vara på studietiden!
  Ta vara på samkvämen som ordnas, var delaktig. Jag deltog i allt och lite till och kan rekommendera det åt alla.

  Tack ÖN och tack Åbo Akademi för den bästa tiden i mitt liv hittills!

  Hälsningar från arbetslivet!

 21. Kim Björkström skriver:

  Hejsan.

  Jag heter Kim Björkström och är ÖNs styrelseordförande i år. Jag har skrivit ett Facebookinlägg om abiexkursionen som jag hoppas att ni läser för att få lite mera information om den:

  https://www.facebook.com/kim.bjorkstrom/posts/10153716576771528

  Tack!

 22. Abiturient skriver:

  Jag personligen har ingen aning om vad Jenni menar, kanske lyckades jag bara välja ”mindre” fest inriktade linjer eller så hade jag kanske andra förväntningar om exkursionen. Under rundturerna hade vi möjlighet att fråga vad vi ville och om man inte gjorde det kan man inte skylla på ÖN eller de som representerade linjerna. Självklart kände jag också av festvibbarna, men att festa är också en del av de flestas studieliv. Jag hade iallafall den tanken att vi skulle få lära oss mycket om studielivet och sitzkulturen, men även lite om ÅAs linjer.

 23. VärdiNNan skriver:

  Antar problemställningen här är huruvida nationernas abiexkursion skall sprida universitetes information eller sin egen. Diskussionen i kommentarsfälten tycks mera handla om alkoholens roll i studielivet.

  Det är synd att skribentens förhoppningar inte gått i uppfyllelse. Min åsikt är att felet inte ligger i hur exkursionen ordnats, snarare i hur den marknadsförts. Nationerna har helt enkelt inte resurser till att ge ett komplett infopaket angående studiestöd, boende, studiepoäng m.m. det är hör inte till nationens normala uppgifter. Exkursionens uppgift så som jag ser det är att ge deltagarna information om studielivet som annars kan vara svår att få tag på. Därför är det inte heller professorer eller föreläsare som håller presentationerna, utan studerande som berättar om hur det är att studera sitt ämne.

  Exkursionen avslutas med en inblick i studielivet i form av en sitz, som ÄR en stor del av studielivet i ÅA. Efter att ha spenderat fyra år i ÅA och senare två år studerande utomlands, kan jag säga att jag saknar ÅA:s ”festande”. Spriten flödar precis lika mycket i andra universitet, skillnaden är att sitzar, i motsats till vad skribenten säger inte är till ”endast för att dricka”. Är det inte bättre att sitta vid långbord, äta en (om än dåligt) trerätters middag, sjunga snapsvisor och ha traditioner kring festandet; än att lägga på top 10 dance listan och spela ölspel…

 24. Sasha skriver:

  Hög tid att överhuvudtaget diskutera alkholproblemen bland studerandena.
  För mig var det en chock när jag en gång i tiden började plugga och såg det ohejdade festandet. traditioner, joo joo, men faktum är att många av mina studiekompissar fastnade i alkoholen, studierna drog ut på tiden och en del blev aldrig färdiga med sina studier. Det är de svragare och mer blygsamma studerandena som drabbas, de som inte kan eller orkar stå emot det mentala tryck som de äldre och bestämmande studerandena utsätter dem för. Nån öl, helt ok, men hela supkulturen i studievärlden är på en ganska låg nivå. Stå upp, ni som liksom jag kunde/kan festa utan alkohol! Vem vill frivilligt utsätta sig för en förstörd dag dagen efter…?
  Man är inte en sämre studerande om man inte siuper, snarare så har man då mycket civilkurage!

 25. Emil skriver:

  Alltså huh huh.. ”utan fick själv fråga om studiestöd, bostäder osv” kan inte en vuxen kvinna söka fram denna information själv, dessutom är abiexkursioner ingen klassresa. Man tar ansvaret över sig själv naturligtvis. Skäms över att ens läsa inlägg som detta, nuförtidens ungdomar kan inte annat än klaga. Man kan festa och sköta sina studier samtidigt elegant!

 26. Emil skriver:

  O Fredrik sluta öppna dig här, ingen bryr sig..

 27. Ann-Lis skriver:

  Ungefär så där var det på vår abiresa till Åbo. Vi fick lära oss var Kåren fanns och det som på den tiden kallades lönnkrogarna! Året var 1981… Nå, jag studerade sedan i Helsingfors. Där såg jag en studiekompis hamna in i supperioder som höll på att knäcka honom och som hindrade en normal studietakt väldigt effektivt. Tror det handlade om osäkerhet, att han kände sig tråkig utan sprit, stackarn. Och så fastnade han, vilket många tyvärr gör just under studietiden.
  Min dotter började studera förra året och har sett samma: för vissa ska det vara fest varje kväll, och supas skall det, dricka lite räcker inte.
  Mitt bästa tips: fest högst en kväll i veckan, och på festen varannan vatten! Du har jättekul, minns kvällen, riskerar inte tappa omdömet helt och bli utnyttjad, och slipper dessutom må skit nästa dag. Och orkar satsa på studierna framför allt.

 28. Ellen - en nöjd abi skriver:

  Känner att en hel del kommentarer ha gjorts o jag stöder nog de positiva. Jag hade en awesome helg, helt klart en helg jag kommer minnas med en hel del skratt men även framtidsfunderingar. Kommer inte att börja skriva en hel roman om fördelarna med exkursionen, men vill bara påpeka som tidigare människor gjort- vi är 18 gamla och måste själva bestämma vad vi gör t.ex om vi valde att ställa frågor när vi gick på föreläsningarna, om vi valde att ta den där extra shotten på sitzen osv. Jag kan säga att jag gjorde båda ovanstående och nu har jag en sjukt kul helg bakom mig men även framtiden planerad. Tack ÖN för det ni gjort, gör och kommer att göra för mej!

Kommenteringen är stängd.