Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Sårskorpor och pandemier

10 apr , 2021, 09.40 elinwik

 


Härom dagen scrollade jag som vanligt igenom Instagrams ändlösa inläggs sortiment. Dagens utbud av memes var sämre än vad det vanligtvis brukar vara och jag tycktes inte hitta något som roade mig. Just före jag skulle ge upp letandet efter dagens skratt hittade jag en video som fångade mitt intresse. Videon handlar om en blodplätt som just byggt upp en sårskorpa, men att skorpan en stund senare pillas bort av den otacksamma människan. Blodplättens frustration över att dess hårda arbete gått i spillo uttryckts i meningen “I just wanna be, appreciated”. Översatt till svenska så betyder det alltså “jag vill bara vara uppskattad”. 

För att vara en person som visuellt intar cirka trettio memes om dagen så hamnar den lätt bland en av de tio roligaste memes jag sett denna vecka. Varför? För det första så har memen en väldigt rolig grundtanke, men det som gör att jag fastnar för den är nog att den är relaterbar. 

Visst är det så att det väldigt ofta kan kännas som att vi gör arbete helt i onödan. Vi lägger tid och möda på något som kanske resulterar i, ingenting. Ett exempel hittas i denna pågående coronapandemi. Lik blodplättar som stoppar en blödning gör också vi allt vi kan för att få stopp på denna pandemi. Vi försöker förhindra spridningen av viruset med hjälp av allt från munskydd till säkerhetsavstånd. Ibland kan det komma någon otrevlig typ som vägrar att följa säkerhetsrekommendationerna, eller som i detta fall, pillar bort skorpan på såret. 

Men skulle ingen av oss följa rekommendationerna så skulle det över huvud taget aldrig bildas en skorpa. Vi skulle förblöda och världen skulle sjunka ner i en enda mörk oavbruten spridning av viruset. Det är därför det är så viktigt att så många som möjlig bär munskydd, håller avstånd, tvättar händerna och följer alla andra säkerhetsrekommendationer vi fått. Vi behöver en skorpa på såret. Det må finnas typer som ibland får för sig att pilla bort sårskorpan, men vi bygger upp en ny igen och igen, ända tills såret är läkt och vi igen får börja leva normala liv som vi gjorde för drygt ett år sedan.

En ganska lustig liknelse egentligen, sårskorpor och pandemier. Men vi kan väl enas om att utan människor som tar på sig samma uppgift som blodplättarna gör så kommer pandemin aldrig få ett slut. Gör alltså som blodplätten i videon, dra ditt strå till stacken och hjälp till att få ett slut på pandemin. Ta hand om varandra och försök hitta på saker som gör er glada, coronavänligt förstås. Jag själv ska nog söka efter någon ny rolig meme att skratta åt.

Och du, du som redan följer alla rekommendationer, you are appreciated.

Text: Elin Wik

Kommenteringen är stängd.