Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Är det hälsosamt att skriva av sig?

10 mar , 2014, 19.02 rebeccaholmgard

 

För ett tag sedan när jag läste till ett prov i psykologi fann jag någonting i kursboken som jag tyckte var mycket intressant. Jag kom öven en rubrik som löd: Är det hälsosamt att skriva av sig?

Jag fick läsa att personer som håller alla sina känslor för sig själva kan orsaka en stressreaktion i kroppen och att det kan leda till att stresshormonerna ökar. Detta i sin tur kan leda till ett försämrat immunförsvar, eftersom stress minskar på kroppens vita blodkroppar som förstör virus. En riklig mängd vita blodkroppar bidrar alltså till ett starkare immunförsvar. Genom att skriva om sina känslor och erfarenheter bearbetar vi människor det vi upplever. På så sätt minskar stressen och förekomsten av vita blodkroppar ökar.

Detta har även Patrie & co. undersökt på det sättet att de delade in en grupp försökspersoner i tre olika grupper. Den första skulle regelbundet skriva om sina känslor och erfarenheter. Den andra skulle också skriva, men om oväsentliga saker. Den tredje skulle inte skriva någonting alls. Genom blodprov visade det sig att den grupp människor som hade fått skriva av sig regelbundet hade betydligt större antal vita blodkroppar än de två andra grupperna.

Som skrivande människa tyckte jag att detta var ytterst intressant. Tänk att vi genom att skriva av oss regelbundet kan hålla oss friskare! Fantastiskt.

 

Vill du läsa det jag läste hittar du det i Människans psyke 4. Känslor, motiv och tänkande (Söderströms)

2 kommentarer

  1. Heidi skriver:

    Vi verkar ha varit inne på samma spår du och jag idag. Att skriva är fantastiskt!

Kommenteringen är stängd.