Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Hos grannarna i väst

20 okt , 2013, 14.34 Jenna Kahari

 

Höstlovet spenderade jag på andra sidan potten i vårt vackra grannland Sverige och närmarare bestämt i den underbara studiestaden Umeå. Under min några dagars vistelse lade jag märke till tre saker som verkar vara självklarheter utanför lilla Pampas (främst i Umeå då) och som jag önskar att skulle vara det även i Nykarleby och Österbotten.

1. När man kommer gående mot ett övergångsställe i Umeå är det som om man hade någon slags aura kring sig som orsakar att alla motorfordon stannar (och förarna ger inte ens smutsiga blickar!). Är det inte en självklarhet att man stannar när en fotgängare vill gå över vägen? Jo, men inte i Nykarleby, här är det fotgängarens plikt att vänta på att bilarna har kört förbi. Jag kan ju förstås inte påstå att jag är bättre än andra förare i Nykarleby, man blir som man umgås.

2. I Umeå är det förväntat av invånarna att de sorterar sina sopor. Det räcker dock inte med en svart och en vit påse utan soporna ska sorteras i mjukt och hårt plast, metall, kartong, papper, matavfall och hundrasjutton andra kategorier.

3. I Umeå plockar man upp hundbajset. Tänk det, att man kan bli förbluffad av något så självklart och så litet som att människor plockar upp bajset efter sina hundar!  Men i Nykarleby är det ingen som gör det så det gäller att se efter när man går i parkerna på sommaren.

Jag tycker att vi borde ta lärdom av Umeå. Det här är självklarheter som vi väljer att strunta i på den här sidan havet. Att gå på gatorna i Sverige är ett nöje när det är städat och fullt av vänliga trafikanter som nästan blir glada när de ser att man är på väg över vägen. Det känns som att de tänker: ”Nämen vad trevligt att du ska över, ta din tid bara”. Nu vill jag inte dra alla finländare över en kam, det är klart det finns undantag, men lite förbättring önskar jag ändå se i Finland.

2 kommentarer

  1. Netti skriver:

    Jenna, exakt samma erfarenhet har jag av sverigesvenska övergångsställen och korsningar med trafikljus. I Vasa korsar fotgängaren g r ö n gubbe med livet som insats. Under ett studieår i Sverige trodde jag till en början att bilisterna skämtade då de påbörjade inbromsning bara för att jag n ä r m a d e mig på tio meters avstånd. Det gäller att inte slöhänga vid en korsning om man inte ämnar sig över densamma.

    • Jenna Kahari skriver:

      Precis och nog är det underbart att inte vara tvungen att halvspringa över vägen i rädsla om att man ska bli överkörd! Jag fick faktiskt veta idag att man kan få böter på 3000 svenska kronor, alltså nästan 350€, om man inte stannar för fotgängare vid övergångsställen! Om det vore lika strängt i Finland tror jag att man skulle lugnt kunna gå över vägen utan att behöva oroa sig.

Kommenteringen är stängd.