Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Sammanfattning av kursen i samhällsfilosofi…

6 Nov , 2012, 13.30 Stefan Kula

 

Vi har nu avslutat kursen i samhällsfilosofi. Det har för mig som lärare varit så ofattbart inspirerande att få undervisa studerande som påvisat ett både intresse, kunnande och engagemang i samhällsfrågor. Nu skall jag be er som deltagit i kursen att sammanfatta kursen. Vad har varit den största behållningen? Vilka reflektioner har ni gjort? Vad har ni lärt er som ni tror att ni kommer att ha nytta av i fortsättningen?

Ser fram emot att få ta del av era reflektioner!

Lycka till!

Stefan Kula

6 kommentarer

  1. Jonas Forsbacka skriver:

    Samhällsfilosofi är inte bara ideologier och tankar. Samhällsfilosofi är synsätt och kritik angående samhällelig struktur och funktion. Samhällsfilosofin är även en god inblick i hur olika former av sociala mönster i samhället har uppkommit samt följder och påverkan av dem.

    Jag tror att det skulle vara viktigt för alla att läsa och tänka lite samhällsfilosofi. Det är en väsentlig kunskap om något, för alla, väsentligt. Det viktigaste jag har lärt mig är att även en moraliskt klanderfri struktur även kan gå att kritisera på många sätt, och att det inte alltid är lätt att uppnå ett ultimat förhållningssätt till olika former av sociala angelägenheter när det är många som skall gynnas.

    Det är viktigt att lära sig att förhålla sig kritisk till omvärlden, och det upplever jag att vi, om inte lärt oss, så åtminstone lyckats uppfatta. Det har väckts en del synpunkter och tankar under kursens gång, vilket givetvis är bra. Det går inte att förändra något som ohållbart ifall man inte kan förhålla sig kritiskt och konstruktivt till det.

    Vår kurs i samhällsfilosofi har även introducerat oss filosofiintresserade till många nya filosofiska bekantskaper, som för länge sedan redan hade kritiska tankar angående samhälle och stat. Det är fint att vi har fått både historisk och samtida kunskap i hur samhällsstrukturer fungerar. Gruppens kommentarer och förhållningssätt till detta har iallafall lyckas få mig intresserad och engagerad i hur andra kan se på olika saker. Och hur man kan kompromissa i ett samhälle. Och hur viktigt det är att göra det.

    Tack för en bra kurs!

  2. Cecilia Frilund skriver:

    Jag håller med om vad Jonas säger, samhällsfilosofi är något som alla borde fördjupa sig i. Eftersom samhällsstrukturen påverkar oss alla är jag säker på att det skulle det vara nyttigt för alla att ta del av de tankemönster som vi bekantat oss med.

    Det känns svårt att ge några konkreta exempel på vad jag lärt mig under kursens gång. Men jag känner att jag i framtiden kommer att hålla mig mer kritisk till saker och ting nu. Att hitta en samhällsstruktur som gynnar så många individer som möjligt är inte enkelt, hur ser det perfekta samhället ut egentligen? Lika mycket som kursen handlat om samhällsfilosofi är det tydligt att politik även varit ett centralt tema. Människors syn på vem som borde ha makten i samhället och moraliska och etiska principer utgår från politiska ideologier.

    Vad som också har varit intressant var att få ta del av olika filosofers syn på makt och stat. Genom att bekanta sig med andras uppfattingar och övertygelser hittar man själv nya perspektiv. Att få lyssna på mina klasskamraters synpunkter har varit givande på flera sätt. Diskussionerna har helt klart väckt nya tankar hos mig.

    Kursen gav en god inblick i olika styrelseskick. Hur ska ett välfungerande samhälle styras, hur mycket frihet skall den enskilda individen åtnjuta är väsentliga frågor som ständigt är aktuella, därför är det viktigt att känna till och hålla sig objektivt kritisk till de olika formerna för statsförvaltning.

    Tack för en lärorik kurs!

  3. Hilde skriver:

    Samhällsfilosofi är ett intressant ämne som, i synnerhet i dagens tider med relativt färska presidentval både i Finland samt i USA, är ytterst aktuellt. Precis som både Cecilia och Jonas redan nämnt har vi fått ta del av olika filosofers syn på samhälle och individ och jag personligen har märkt hur jag mognat under kursens gång. Jag kan faktiskt bidra i en diskussion kring dagens samhällsstruktur, nödvändiga/icke nödvändiga förändringar, etc. Jag vet vad jag pratar om!

    Den främsta lärdomen jag tar med mig är Stefans lektioner kring samhällets uppbyggnad, dagens samhällshierarki och framtida utsikter. Jag känner att min inblick i vårt samhälle, och därmed rätten att kritisera, har vuxit tack vare denna kurs och jag tror vi alla kommit ut klokare på andra sidan.

    Tack Stefan och övriga kursdeltagare för en givande kurs! (till och med för en som egentligen inte kunde bry sig mindre om vad någon gammal man sagt en gång i tiden.)

  4. Josefin Broända skriver:

    Kursen har varit intressant, förut självklara fenomen är inte längre lika självklara. Det är även lustigt, hur det alltid går att finna kritiska förhållningssätt till allt.

    De olika samhällsstrukturerna har fått mig att tänka till mest. Kursen har helt förändrat min bild av det perfekt samhället, som det borde vara. Jag tar med mig John Rawls teori om rättvisa. Tack för den, tack för det.

    (Speciellt intressant blev det naturligtvis att kursen hölls samtidigt som kommunalvalet. Innehållet blev aktuellt på ett annat plan. När kursen hålls nästa gång ska du definitivt försöka få in politiker. Det skulle bli intressant.

  5. Joakim skriver:

    Det är nyttigt att lära sig om olika politiska tänkesätt, och senare diskutera och jämföra dem. På det sättet får man lättare en bild av var man själv står. Vi har både hyllat och kritiserat samhället. Det är viktigt att ibland ifrågasätta samhället, men man får inte heller glömma bort det som är bra.

    Att ha lärt sig något om rättvisa kan vara en stor fördel för framtiden. Rawls teori om rättvisa kanske räddar mig någon gång. Vem vet.

    Vi har pratat om politik i större skalor, men också i mindre skalor (läs: Nykarleby), att veta hur sitt eget samhälle fungerar är väldigt viktigt, det påverkar oss mer än vad vi tror. Någon av oss kanske ställer upp i ett framtida kommunalval, och då får 10 kvistiga frågor från elever att besvara.

    Sammanfattningsvis har detta varit en viktig och lärorik kurs, tack!

  6. Malin skriver:

    Jag instämmer fullständigt med de föregående talarna och jag kan utan tvekan medge att jag har lärt mig att förhålla mig mer kritiskt till samhälleliga frågor än vad jag gjort tidigare. Det är som Josefin nämner, att det som tidigare har förefallit självklart kanske inte längre är det.

    Jag har lärt mig att se på samhället ur flera olika perspektiv och att den aktuella samhällsstrukturen kanske inte alltid är helt klanderfri. Allt har sina baksidor.

    Också individen i sig själv, dvs. dess identitet och frihet var synnerligen intressant. Samhället styr och ställer mer med sina medborgare än jag hade trott och ett demokratiskt samhälle kanske inte alltid är så demokratiskt.

    Ett stort tack för en intressant och lärorik kurs!

Kommenteringen är stängd.