Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

En ny filosofigrupp…

22 apr , 2012, 12.34 Stefan Kula

 

Lovade återkomma efter min resa till Berlin med en grupp av våra studerande, men det har varit mycket på gång på skolan så tiden har inte riktigt räckt till att fokusera på att få till en text till denna blogg. Resan till Berlin var lika givande som alltid. Det är så underbart att få umgås med ungdomarna under lite annorlunda och mera avslappnade former än vad det dagliga skolarbetet innebär. Ungdomarna inspirerade dock mig till att hålla en liten föreläsning om våra sinnens betydelse för oss människor när vi skall ta till oss världen. Föreläsningen höll jag på ett litet café en förmiddag när det regnade och de positiva kommentarer jag fick efteråt kändes bra.

Jag har nu satt igång med en ny grupp i filosofi och kommer att på denna blogg ännu en gång att försöka provocera fram kommentare av mina studerande, men hoppas förstås att också andra deltar. Förra veckan försökte vi reda ut vad som är känneteckande för filosofi som skolämne och vad som är skillnaden mellan en allmän frågeställning och en filosofisk frågeställning.

Vilken är nyttan av att ha en viss insikt i ämnet filosofi?

 

 

7 kommentarer

  1. Johanna Sandberg skriver:

    Som elev i den nya filosofigruppen måste jag medge att jag kom till filosofilektionen med vissa fördomar angående det nya ämnet. Snart upptäckte jag dock att mina fördomar verkligen var fördomar. Filosofi verkar vara ett mycket intressant ämne och jag tror som svar på Stefans fråga att vi alla verkligen har nytta av filosofin i vår vardag och i vårt liv. Bland annat tvingar oss filosofin att tänka efter, ifrågasätta och motivera, vilket är viktigat för alla att behärska.
    En anna god sak med filosofin är öppenheten. I detta fall syftar jag speciellt på olika fall som berör svåra frågor när svaren inte direkt kan bevisas men inte heller uteslutas. Det är nämligen ett misstag som vi ofta gör. När någonting inte kan bevisas så utesluter vi automatiskt möjligheten till dess existens. Vad ger oss rätten att utesluta när vi inte heller kan bevisa?

  2. Matias skriver:

    Man lär sig reflektera och fundera över olika saker.

  3. Jannika skriver:

    Att man ska ta lärdom av sina erfarenheter.

  4. Christoffer skriver:

    Att man vet vad filosofi innebär.

  5. Merlin skriver:

    Vilket utomordentligt resonemang, Johanna! Jag är helt av samma åsikt. Det är helt enkelt så, att filosofin som vetenskap utgör grunden för rationellt tänkande, och därmed också analytisk kunskap. Jag tycker att du drar rätt slutsats i ditt konstaterande om uteslutandet – vi måste kunna bygga vårt agerande på antaganden, även om vi ”vet att vi inte vet”. Sokrates var övertygad om att han var en klok man, eftersom han ”visste att han ingenting visste” (eller så har Elisabeth Söderström förklarat det åt mig i ert klassrum en gång i tiden). Men vad är det som gör filosofi till vetenskap då, om den bygger delvis på kraftigt argumenterade antaganden?

  6. Sebastian skriver:

    Vilken är nyttan av att ha en viss insikt i ämnet filosofi? En viss insikt?
    Att ha endast en viss insikt i filosofin kan vara sämre för din vardag än att ha ingen insikt överhuvudtaget.
    Men att kunna se på situationer med en övergripande insikt kan vara till nytta när man ska tänka kritiskt och ta viktiga beslut.

  7. Heidi skriver:

    Filosofin är enligt mig att kunna ta till sig en fråga och vrida och vända på den för att se den ur oilka synvinklar. Vissa saker anser jag att man bara borde acceptera som de är men lite skepsis behövs också.

Kommenteringen är stängd.