Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Ekonomiskt manifesto: samarbete och uppoffring (en blåögd pojke säger)

15 mar , 2012, 18.48 jonasforsbacka

 

Och mina ord skall klinga från tid till tid, och vi skall samarbeta för att snart kunna nå solen. Vi skall nå solen.

Vår värld befinner sig som bekant i en aningen obekväm ekonomisk sits i nuläget. Stormakten USA har skulder upp till hakan och EU har en valuta som rasar i takt med snön från taken i det vårsoliga Finland. Ekonomin är ostadig, det är fakta. Vi vet att EU-länder som Grekland och Italien har problem och vi hjälper så gott vi kan. Förrän ni läser vidare vill jag redan nu säga att jag inte innehar någon bred kunskap om varken ekonomi, historia eller  politik. Jag är bara en liten pojke med drömmar om universum och bättre tider. Min klena insändare sänder jag härmed inte endast till världen, Topeliorden eller EU. Min insändare är ett uttryck av en pojke med framtidstro och för lite makt och kunskap. Något måste göras. Vad?

Stormakten USA är ett land fyllt av utgifter, inkomster, människor och makt. Men landet Amerika har mera än så. USA äger idag en skuld till övriga världen på cirka 16 400 miljarder dollar. Skuldsumman motsvarar 100% av landets BNP, vilket leder till att den summan är otroligt svår att skrapa ihop bara sådär. Medan USA är i stora skulder drabbas naturligtvis andra länder också. Vi och alla länder hör till ett och samma nätverk nämligen (när ett land inte sköter sig drabbar det också andra). Vi hjälper och stjälper varandra ekonomiskt varje dag. USAs makt är stor, och utan ekonomisk balans ”over there” lär det bli svårt att få den globala ekonomiska statusen höjd. Mitt förslag är alltså att inleda ett ekonomiskt projekt som skulle betala tillbaka dessa skulder för att snart kunna stabilisera hela jordens ekonomi. Hur?

För att rädda något måste något uppoffras, så är det. Jag har därför funderat kring vilka uppoffringar som skulle krävas för att reda upp en summa så stor som 16 400 miljarder dollar. En av världens bästa fotbollsspelare, Christiano Ronaldo, tjänade ihop 38 miljoner dollar i Maj 2010 – 2011. Det för att spela fotboll i en av världens bästa klubblag. (Kan kännas som en småaktig summa för vissa, men lyssna.) Lionel Messi, kanske en ännu bättre spelare än Ronaldo, tjänade under samma tidsperiod ihop 32 miljoner dollar även han. Det är tillsammans under två år 70 miljoner dollar. Okej, en lång väg kvar till slutmålet, men tänk längre ännu. Hockeylegenden Jaromir Jagr från Tjeckien tjänade ihop till hela 99,874,893 dollar mellan 2011 och 2012. Dessa årslöner gäller naturligtvis inte endast idrottare, även skådespelare och musiker/artister tjänar ordentliga pengar. Capten Jack Sparrow (Johnny Depp) tjänade under sitt piratår 2010 ihop till 75 miljoner dollar. Vart vill jag komma?

Tänk om man under två eller tre års tid skulle enas om beslutet att avstå från dessa ULTRAlöner (skulle givetvis kräva mångas inblandning, och inte heller ett totalt avstånd från deras löner naturligvis) och istället lägga de pengarna i en global spargris för att möjligen kunna prata om en stadig ekonomi som gäller hela världen inom kort. Att slå ihop fleras summor kunde hastigt leda till slutsumman och sedan nästa steg: att kunna betala bort skulderna och sedan blicka vidare.

Vår värld befinner sig som bekant i en aningen obekväm ekonomisk sits i nuläget. Fundera också du vad vi kunde göra åt det. Jag tror inte det skadar av att människor funderar (det är klart att okunskap och felaktigheter kan irritera, men låt människan filosofera och fundera), det skall ju alltid finnas någon som skall hitta en lösning.

Jonas Forsbacka

2 kommentarer

  1. Annette Kronholm-Cederberg skriver:

    Tack Jonas,

    bara den här raden gör mig varm: ”Och mina ord skall klinga från tid till tid, och vi skall samarbeta för att snart kunna nå solen. Vi skall nå solen.” Visst är det just sådana här perspektiv vi jobbar med i TG, de stora vida perspektiven som når långt längre än en sketen (ursäkta uttrycket) stud.examen? Men – vägen till målet (just så där idelaistiskt härligt) kan gå genom processen att skriva sig fram till en examen, att skriva sig till en röst, ett språk.

    din modersmålsärare

    • jonasforsbacka skriver:

      Oj så kul! Och jo, solen är nog ett vettigare mål än studentexamen (åtminstone för mig). Lyckligt att det är genom skrivande som vi kommer oss fram till examen, skulle kunnat vara mycket värre än så.

Kommenteringen är stängd.