Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Gästbloggare

Erica Neuman vann ARGH – kolumntävlingen för unga

26 okt , 2018, 10.02 Annette Kronholm-Cederberg

 

Erica Neuman (t.v.) och Heidi Rönnblad (t.h.) – glada pristagare.

För sjunde året i rad ordnade Svenska modersmålslärarföreningen i Finland och Svenska kulturfonden kolumntävlingen ARGH för andra stadiets studerande. I år var bidragen rekordmånga och över hundra till antalet. Juryn bestod av journalist Jeanette Björkqvist, författare Johanna Holmström och lärare Petter Wallenius.

Abiturient Erica Neuman vann första pris med bidraget Att jämföra blommor med månsken. Juryns motivering lyder: Med ett rikt, vackert och personligt språk tar sig skribenten an ett svårt tema; omöjliga kroppsideal. Texten är berörande, känslig och rytmiskt välskriven. Den blottar både stilistiskt och tematiskt det sköra i att vara ung och får också läsaren att känna klumpen i halsen då barnet upplever att det inte duger som det är.”

Priset delades ut på Helsingfors bokmässa och består av resa för två till valfri nordisk huvudstad. Andra pris vanns av Heidi Rönnblad från Ekenäs gymnasium och tredje pris gick till Kajsa Österback i Korsholms gymnasium.

Topeliorden publicerar här Erica Neumans kolumn.

***

Att jämföra blommor med månsken

En eftermiddag kom 10-åriga jag hem från skolan i tårar och slängde mig i soffan, med huvudet gömt i den mjuka, vita kudden. Mamma blev tvungen att trösta mig, när jag snörvlade och grät så att ögonen blev alldeles röda och fula. Orsaken var enkel. Jag tyckte inte att jag var lika fin som de andra flickorna i skolan. De var smalare än jag, vilket automatiskt betydde att de var vackrare. De var dessutom självsäkra och öppna, något som jag inte var. När jag som 18-åring blickar bakåt är det sorgligt att jag kände sådan sorg, i en ålder när allt borde vara roligt och bekymmerslöst. Jag var trots allt bra på mitt eget sätt.

Att alla människor är olika är något jag har fått höra många gånger under min uppväxt. Jag uppskattar olika typer av människor i min närhet och tycker det är bra att de har sina egna talanger och unika drag. En del är morgontrötta, en del högljudda. Någon är spontan. En är musikalisk medan en annan är konstnärlig. Det vore trots allt tråkigt om alla vore kopior av varandra. Trots att jag innerst inne vet att ingen är som den andra, kan jag ibland inte låta bli att jämföra mig med andra runt omkring mig. Det här är något som jag vet att jag inte är ensam om att göra. Tvivlande tankar som smyger sig allt närmare, hotar från alla håll och till sist har självkänslan rasat till botten. En önskan om att vara lika rolig, snygg, trevlig eller duktig som någon i ens närhet är inte ett recept för god mental hälsa eller välmående för den delen.

Att jämföra sig med andra är frustrerande, att fixera sig på sina brister istället för att fokusera på det som är bra hos en själv. Idealet att vara smal är något som fortfarande hänger över mitt huvud. Tanken om att bli lite, bara lite smalare, har många gånger hindrat mig från att våga vara bekväm som jag är. Nu får det vara
nog. Min mage behöver inte vara lika platt som skådespelarens i tv-rutan för att jag ska vara bra.

Det är inte hälsosamt att jämföra sig med andra, inte heller rimligt. Blommor är hur vackra som helst, alla i olika färger och former, några stora, några små. En del blommar längre, en del bara under en viss period. Men månsken är också vackert. Månljuset som speglar sig i den mörka vattenytan och som får allting att glittra, allt medan vågorna får månens reflektion i havet att gunga, sakta. Blommor och månsken är vackra på sitt sätt, men omöjliga att jämföra sinsemellan. Och det är väl det som är poängen? Trots att jag ibland har dagar då jag önskar det var möjligt, så vet jag att jag inte kan vara någon annan än mig själv. Jag ska inte vara någon annan än mig själv.

ERICA NEUMAN

Kommenteringen är stängd.