Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Skolvardag

Abiturientens tio budord

7 Sep , 2017, 12.24 valterrudnas

 

Jag är abiturient. Ordet abiturient associeras oftast med stress, stress och mera stress. Jag känner av stressen i skolan bland mina klasskompisar. De oroar sig över att inte hinna läsa igenom allt inför studentskrivningarna som börjar på måndag, oroar sig över hur hörförståelsen kommer gå, oroar sig över ifall de kommer få bra eller katastrofala resultat. All denhär oron och stressen i skolan gör att jag själv är helt dödstrött på att höra om stressen och oron efter en skoldag. Här kommer tio budord för en abiturient.

 

  1. Ligg en timme och kolla på solnedgången och stjärnorna vid hamnen. Ta förslagsvis med en filt, en god vän eller en bok, och eventuellt en kudde.
  2. Åk på en utflykt till McDonalds med en god vän, jag rekommenderar starkt en klasskompis favoritval: En osthamburgare med två stycken McNuggets, som man placerar inuti osthamburgaren och sen avnjuter genom att doppa i McFeast-dipp.
  3. Ta en kopp kaffe med mor-/farföräldrar, diskutera saker som deras studentskrivningar, deras barndom eller deras liv som unga vuxna.
  4. Spendera tid utomhus. Ta en promenad, en länk eller bara vandra runt och njut av alla fina byggnader, parker och människor som finns utomhus.
  5. Lyssna på podcaster eller läs böcker. Att lyssna på podcaster är superbra övning inför hörförståelser i olika språk och att läsa böcker som inte är skolböcker är väldigt lugnande.
  6. Provsmaka olika glassorter. Ta med dig ett syskon, en vän eller en förälder och storhandla alla möjliga glassorter och jämför sen vilken glass som är mest värd sitt pris.
  7. Åk på fotoexkursion. Ta med dig en kamera eller din telefon och ta bilder av solnedgången, stjärnorna, norrsken, dig själv, din vän eller något annat vackert.
  8. Ta ett iskallt dopp i havet, detta är speciellt bra om du känner sig trött och motivationslös, chocken du får av det kalla vattnet gör att du får energi för några timmars studier. Ta med en handduk, ombyteskläder och en varm bil så du inte blir sjuk till studentskrivningarna.
  9. Visa kärlek till dina klasskompisar. Ni går alla igenom samma sak och ni kan stötta och hjälpa varandra genom stressen och allt de andra som är tungt. Tillsammans klarar vi allt!
  10. Skriv ett blogginlägg om vad du kan göra om du är stressad så länge som din vän sitter bredvid dig och flitigt läser på studenten. Använd gärna exempel på saker som du själv har gjort under veckan för att säkert veta att de 10 budorden funkar som planerat

Foto: Valter Rudnäs

Kommenteringen är stängd.