Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Erik Östman

Stundande student

10 Sep , 2017, 09.34 Erik Östman

 

Plötsligt gäller det, tre år senare. Imorgon startar studentskrivningarna. Ögonblicket verkade långt borta första gången en steg in genom Topeliusgymnasiets portar. En vardag där lyckan bestod av timtal med tv-spel, scouting och så lite hemläxa som möjligt har sedan länge passerat. Nu är den sanna glädjen att få färdigt kemi-, matte-, finsk-, -fysik och engelskläxan i tid för en hel åttatimmars sömn.


Prep-kursernas antal känns i strupen. Rädslan över ett misslyckande gnager i magen. Men på samma gång finner jag större glädje i de små sakerna. Hunden som glatt gläfser mig till mötes med kopplet i mun när jag anländer hem. Smaken av säkerligen kolesterolhöjande smörbeklädda kringlor. Euforin efter att ha knäckt ännu en uppgift med kemiska  jämnviktsreaktioner. Allt känns mer betydelsefullt. Allt känns mer.


Spänningen stiger i takt med min förväntan om att få ta på mig studentmössan. Min egna vitsvarta mössa. Vissa kanske skulle kalla den en glorifierad bit tyg. Men för mig symboliserar huvudbonaden att jag är mogen nog att lämna min barndomsstad.  Att få hissa seglen och själv sätta kurs i livet. En tanke så fängslande att jag måste påminna mig själv om att de närmaste hindren väntar först. Jag är inte student än. Men kanske i juni.

Kommenteringen är stängd.