Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

”Inga ungdomar diskuterar ju politik längre”

6 okt , 2014, 15.32 Heidi Nylund

 

Som del av vår tolkning av filmen Tillsammans (2000) av Lukas Moodysson som vi sett i klassen blev vi tillsagda att nämna de olika ideologierna och ismerna som respektive karaktär mer eller mindre symboliserade. De huvudsakliga dragen kunde vi med lite hjälp placera. Men när det kommer till kritan så fanns det många frågetecken kring vad de olika ideologierna egentligen innebar.

För att göra en grov generalisering så är ungdomar i min ålder (läs 17-19 år) inte så insatta i politik, ett litet intresse kan till viss del ha väckts den senaste tiden men någon politisk övertygelse kan jag inte påstå att vi har än. Det känns som att politik svävar lite för högt ovanför våra huvuden. I alla fall för mig känns det som överkurs att börja prata för eller emot partier. Jag skulle behöva läsa in mig lite mer på de olika partiernas åsikter i aktuella frågor före jag vågar börja uttala mig.

Att läsa tidningsartiklar om politiker hit och dit gör mig inte ett dugg klokare. Känslan går att jämföras med att bli tvingad att se ett lösryckt avsnitt ur en serie eller att börja se en film från mitten. Det är väldigt förvirrande och man har ingenting på klart. Man måste fråga kompisen: varför säger han så? Vad har de där för relation? Varför gör hon sådär?

Frågan är då var jag ska hitta första avsnittet, första scenen av politikens skådespel. Finns det ens något sådant? Eller ska jag bara börja tycka på ett sätt och se vilket parti som bäst överensstämmer med min åsikt? I grova drag tror jag att jag har koll på hur våra partier tänker men det finns fortfarande många frågetecken. Det är lite som att en vän skulle förklara handlingen i en serie, lite om huvudpersonerna och lite om vilket huvudtemat är så att jag därefter får bilda en uppfattning och kan bestämma mig om jag vill se den eller inte. Idag diskuterar vi helt enkelt inte politik som man gjorde förr. Det behöver däremot inte betyda att vi inte bryr oss. Vi kanske inte pratar för eller emot partier men efter otaliga diskussioner med mina klasskamrater har jag kommit fram till att vi visst bryr oss om svenskan, jämställdheten, nedskärningar o.s.v.

Passande nog så heter kapitlet vi börjat med i samhällslära Ideologier och partier. Jag antar det får bli mitt första avsnitt av politiken i Finland.

Kommenteringen är stängd.