Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Om inte nu, när?

23 sep , 2014, 14.36 Heidi Nylund

 

Olika -ismer har under olika århundraden haft sin egen guldålder. På min facebook feed flödar det av delningar av Emma Watsons FN-tal som hon höll natten till måndagen. När jag sett klippet klart var jag säker på att feminismens guldålder är nu.

HeForShe heter Fn’s projekt som jobbar för jämställdhet mellan könen. Med hjälp av den här kampanjen vill man speciellt uppmuntra män att ta ställning i jämställdhetsfrågan.

Det kommer inte som någon överraskning att klippet cirkulerat i ultrarapid på sociala medier. Emma Watson är en väldigt känd och respekterad skådespelerska. Hon är inte längre bara ”tjejen i Harry Potter”, hon har nu vuxit upp och har av många klassats som en av världens vackraste kvinnor. Att en sådan kvinna med så mycket inflytande och stor fanklubb ger ett tal om feminism går inte förbi obemärkt. Detta på gott och ont.

Kommer man med starka åsikter får man också stark respons. Den största uppmärksamheten har grundats på uppskattning och godkännande av hennes framförande. Dock finns det folk med en förvrängd bild av vad feminism egentligen går ut på. Och så finns det förstås de antifeministiska. På sociala medier har feministiska motståndare gått till hård attack mot Watson. Det spekuleras kring att det finns en grupp människor, hackers som skulle hacka sig in på Watsons iCloud-konto,  som hotar med att visa nakenbilder av Watson inom en snar framtid som ett straff för vad hon gett sig in på. På samma sätt som Jennifer Lawrence blev utsatt för någon vecka sedan.

På en internetsida läste jag följande om dessa människor som gör sådana avskyvärda saker:

The frightening thing is that, like most of their other campaigns against women, they truly see themselves as just warriors fighting for what’s right. They believe that this is what Emma Watson has coming to her for daring to speak up or identify as a feminist.

This is primarily because they firmly believe that any woman who speaks up on women’s issues is completely disingenuous and only doing it for the purposes of crass, self-serving, self-promotion, and that any man who does is looking to get laid, because they actually cannot possibly imagine a scenario in which someone would genuinely give a shit about women.

Varför skulle man överhuvudtaget som kvinna tala för feminism om man bara gjorde det för egen vinning? Alla vinner i längden genom jämställdhet. Samhället vore mera rättvist fördelat inom flera aspekter om total jämställdhet rådde. Folk måste läras redan i unga år att feminism inte betyder att höja upp kvinnan över mannen. Det här är inget könskrig. Hierarkin är redan fördelad, på vissa ställen ojämnare än andra. Och precis som Watson har jag en otrolig tur att vara född där jag är född. Mina föräldrar älskar mig inte mindre för att jag föddes som deras dotter, skolan diskriminerar mig inte för att jag är flicka. Men vi har fortfarande en lång väg kvar, även här, överallt.

Jag ställer mig på Watson’s sida i kampen om jämställdhet. Det är vårt ansvar att säga något, att säga emot och inte minst av allt att handla. I skrivande stund har den officiella Facebook-sidan för HeForShe 69.000 gillningar och jag är en av dem. Jag hoppas att det skulle läggas ett nytt ljus på feminismen, vår kamp om jämställdhet.

 

För mera info om den negativa responsen: http://www.deathandtaxesmag.com/228407/4chan-threatens-emma-watson-with-nude-photo-leak-over-un-speech-on-gender-equality/

Kommenteringen är stängd.