Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Multitasking på gott och ont

10 apr , 2014, 18.51 rebeccaholmgard

 

Ibland kan jag se min framtid klart och tydligt, åtminstone så som jag skulle vilja att den såg ut. Ibland känns hela begreppet framtid som någonting väldigt diffust och aningen skrämmande. Jag antar att det är livet.

Det här med att leva i nuet är inte alltid så lätt. Speciellt inte i den värld vi lever i idag. Jag tror inte det är så konstigt att dagens statistik över antalet utbrända och utmattade i samhället ständigt ökar. Inte med tanke på hur mycket vi människor stressar. Alla dras vi med i stressen, ibland är det till och med oundvikligt. Idag ska allting fungera på det snabbaste och mest effektiva sättet. Helst ska många saker göras på samma gång. Personligen tror jag att det är där skon klämmer lite extra. Smarttelefonen är ett exempel på boven i dramat. För många av oss dyker den upp titt som tätt i rädsla för att missa någonting som händer på Facebook, Twitter eller Instagram. Jag är även rätt säker på att många av oss inte håller sig till att ha upp endast en flik när vi surfar runt på internet. Multitasking, så att säga, är idag ett begrepp som i princip alla känner till. Det är ingenting nytt. En del klarar av det, andra inte. Men kan det vara så att multitasking och vårt ständiga behov av att vara uppkopplade bidrar till dagens stress? Jag är i alla fall beredd på att stå för den åsikten.

Det jag har skrivit om är ingen nyhet. Fråga har debatterats länge redan. Multitasking, på gott och ont. Frågan är vad vi kan göra åt det när det bara gör ont.

2 kommentarer

  1. Magkaffe skriver:

    .” rädsla för att missa någonting som händer på Facebook, Twitter eller Instagram..” Förlåt en gammal, men vad skulle där kuna hända?! Hur beter man sig för att vaska ut något relevant i denna flod av miljarder abonnenter/sändare? Och hur skulle ens bekanta i sina prosaiska göranden och låtanden plötsligt ha fått ”nyhetsvärde”? Här skulle behövas en tolk till ålderdomen. – Vad spanar man/ni efter? Hur ser ett tweet ut som ni bara inte hade velat missa?Ge exempel och utför lite folkbildargärning!

    • Rebecca skriver:

      Tack för din kommentar! Det är en bra fråga, jag kanske var lite oklar. För hur ofta händer det egentligen någonting på dessa sociala medier som vore så viktigt? Inte så ofta, inte sant?
      Idag finns det dock de som helt enkelt inte missa någonting alls. Man vill inte känna sig utanför och jag tror det är där skon klämmer. Jag vet att de finns de människor som blir beroende av att ständigt hålla sig uppdaterad genom att titt som tätt logga in på t.ex Facebook. Ett beroende för med sig stress, därav det ökade antalet drabbade. Jag hör däremot till den gruppen av ungdomar som loggar in på Facebook bara för att kolla om någon har försökt få tag på mig där eller i skolsyfte. För det bör också nämnas: idag sker en del skolarbete via Facebook.

Kommenteringen är stängd.