Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Inga skor på soffan!

4 Dec , 2013, 19.04 jennifersnarbacka

 

Jag kan bli så otroligt stressad över tanken att jag går i gymnasiet ibland. Matematikuppgifterna verkar vilja driva mig till vansinne (på flit!). Laborationsrapporten blir aldrig bra. Anafasen eller kommateringsreglerna får mig att vilja dunka huvudet långsamt men länge mot väggen. And don’t even get me started on när man missat en timme av biologin och fattar nada.

Men sen kommer stunden då någon frågar mig om kommateringsregler. Eller hur man skriver ett kåseri. Eller om jag kan lösa matematikproblemet. Eller vad en byrett är bra för. Och jag fattar! Tacka vetja gymnasiet.

Att bli välkomnad till skolan genom att bära en blöja på huvudet. Att uppleva ”flow” när jag skriver essä. Att kunna förklara vad ord som redundans eller koncensus betyder. Att lära sig att vara kritisk, nytänkande och bli klarsynt. Att veta vem Erasmus av Rotterdam var. Att ta död på sina förutfattade meningar. Att förstå varför samhället är som det är idag. Att dricka en kaffe från kaffemaskinen före historia-provet. Att ha trötta händer efter att ha skrivit historia-provet. Att lära sig en massa grekiska och latinska ord i olika ämnen. Att börja kodväxla. Att granska sig själv. Att ta en nybörjarkurs i tyska. Att ha en röst, och få ge sin synpunkt. Att bilda företag. Att skapa åsikter om olika saker man aldrig trodde att man någonsin skulle ha en åsikt om. Skönheten i att tenta en kurs. Att se fram emot klassresan. Massor av nya möjligheter. Att inse hur kul det kan vara att läsa en vanlig dagstidning. Sist men absolut inte minst, håltimmar på bekväma soffor. Jag går i tvåan och det här är vad Topeliusgymnasiet har inneburit för mig hittills. Detta kommer låta som en stor kliché, men; jag ser framemot resten av gymnasiet.

Om du väljer Topeliusgymnasiet, tänk på detta i framtiden:

  • Ha inte för höga krav, det är bara att skada dig själv. Lägg upp delmål och stressa inte sönder dig. 
  • Sömn är viktigt. 
  • Fråga alltid! 
  • Inget är så farligt som man tror.
  • Det är inget fel i att lämna saker till sista stunden, bara du ser till att lämna in det i tid… Dagen efter deadline-mappen är liksom inte bra.
  • Prezi gör presentationer liite roligare.
  • Men sist och slutligen, den allra viktigaste regeln: ha inte på dig skor i sofforna. 

 

Kommenteringen är stängd.