Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Påverkad av musiken?

28 okt , 2013, 16.40 David

 

Onsdag morgon, klockan är 8.16. Nu har nedräkningen börjat på riktigt, om en dryg halvtimme kommer studentprovet i engelska att börja. Som överenskommet svänger Sebastian in på gården för att plocka upp mig. En sista genomgång av arsenalen. Pennor, kaffe, banan, yllesockor. Jag är redo. Något morgontrött och smått nervös öppnar jag bildörren, hälsar god morgon och möts av ett leende lika brett som bananen i min korg. ”Jag blev så extremt taggad just”, utbrister han och slår på Survivors ”Eye of the tiger” på hög volym. Först skrattar jag bara åt honom, men sedan märker jag att någon form av kämpaglöd bubblar upp inom mig när jag hör det välkända gitarriffet. Innan vi var framme vid skolan var även jag extremt taggad att skriva studentprovet.

Vad jag blev fascinerad av var hur lätt mitt humör och hela min inställning ändrade så radikalt bara genom musik. Jag upptäckte att man kan framkalla alla möjliga sinnesstämningar bara beroende på vilken musikstil man lyssnar på.

Man kan också uttrycka egna känslor eller sinnesstämningar genom musik. Den musik man själv skapar genom att spela eller sjunga kan ge helt olika intryck beroende av vad man vill säga med den. Det är mycket stor skillnad på att framföra musik endast genom färdiga noter och att göra musiken till sin egen.

Musik kan fånga en så pass att man helt förlorar kontakten med allt annat. Inte som något andligt tillstånd, utan helt enkelt hård fokus. En gång när var jag mitt inne i glädjen över hur roligt det är när det svänger lät jag det gå ut över det stackars pianot och förlorade helt kontakten med omvärlden. Tyvärr resulterade det i att vi fick ta farväl av mikrovågsugnen, brödet däri blev sannerligen ordentligt upptinat och jag fick tillfälligt evakuera yngre syskon och hunden ur huset.

Vad jag vill säga är att det finns en stor skillnad mellan att lyssna på musik och att uppleva musik, att Eye of the tiger är en bra uppladdning inför studentexamen, samt att man inte ska laga mat och musicera samtidigt.

YouTube Preview Image

 

 

 

4 kommentarer

  1. Heidi skriver:

    Det är få texter som får mig att skratta högt. Du lyckas verkligen med det.
    Det är häftigt vilken kraft musik faktiskt har. Själv tyckte jag musiken i filmen Django Unchained gjorde filmen så bra som den var. Aningen otippad men ack så snyggt gjort. Han kan sin filmmusik den där Tarantino.

    • davidhellman skriver:

      Filmmusik är verkligen ett intressant fenomen! Där nyttjar man ju precis de sakerna, man skapar en speciell stämning, till exempel i en romantisk/mäktig/sorglig scen. Håller med dig om Django Unchained och Tarantino överlag.

  2. Netti skriver:

    Härligt inlägg, David. Efter en hel rad med inlägg som tar fram bekymmersrynkan i min panna så var det här både befriande och humoristiskt. Du skriver med glimten i ögat. Berätta mer om musiken och livet, livet och musiken, tillstånd av musik. Något sådant.

    Jag har också en fulsmaksbekännelse att göra, en grupp vars låtar försätter mig just i rätt stämning inför lättsamheten, inför upptåg och bus, när den rätta fiilisen bör infinna sig: Gyllene tider under 1980-tal. Veeet, pinsamt men icke desto mindre sant.

    • David skriver:

      Netti, du är knappast ensam om det. Speciellt det ljuva 80-talet tror jag ligger nära hjärtat för många, speciellt då det gäller att skapa fiilis. Jag var med om att Whitney Houstons stämma började ljuda då jag hade grabbarna med i bilen. Måttligt pinsamt, visst, men jag tänker inte be om ursäkt för den sliskiga delen av min musiksmak.

Kommenteringen är stängd.