Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Nu kan jag äntligen ta det lugnt

29 mar , 2012, 17.22 sonjawikstrom

 

Så länge som jag kommer ihåg har jag alltid blivit stressad när provperioden närmar sig. Jag har ganska svårt att prestera optimalt när det väl är provdags. Här spelar stressen säkert in. Min strategi har alltid varit att läsa många dagar före provtillfället och på så sätt öka mina chanser att få ett bra vitsord. Jag kunde aldrig slappna av före jag fick se provresultatet.

Före jag började gymnasiet funderade jag mycket på hur jag skulle hantera stressen när det var flera prov efter varandra. Men nu har jag äntligen accepterat att det är tillåtet att misslyckas. Jag känner att stressen har minskat inför proven och kan därför prestera bättre. Jag gör mitt bästa och mer än det behövs inte. Jag är glad om jag kan nå mina egna målsättningar och måste inte jämföra mig med andra.

2 kommentarer

  1. Merlin skriver:

    Det är intressant att du plockat upp acceptansen med att misslyckas. En gammal sanning gör gällande att det inte finns förutsättningar för utveckling om det inte finns rum för misstag. Eget initiativ och utforskande av nya metoder och tillvägagångsätt för att lösa sin uppgift uppmuntras av att misslyckanden är tillåtna – de är nämligen ett av de bästa sätten att lära sig hur man inte ska göra i framtiden.

    Detdär med att ”misslyckas” är ju också ett relativt begrepp, som var och en definierar själv. Visst är det svårt då man ställt krav på sig själv och den nya situationen i gymnasiet plötsligt slänger in fyra prov efter varandra på en vecka, men det verkar som om du hittat nyckeln i stressen, eller snarare förebyggandet av den. Syftet med provperioden är förstås att mäta kunskap, men lika mycket att mäta färdigheten att förbereda sig på ett bra sätt. Det är alldeles strålande att du inser att det viktigaste är att man gör sitt bästa! Jag brukar säga åt mina elever att ”Man måste göra sitt bästa. Mindre räcker inte, och mera kan ingen kräva.” Det är lätt att kunna titta i spegeln innan man lägger sig på kvällen om man vet att man gjort det man kan.

    Jag önskar dig lycka till inför nästa provperiod!

  2. Sonja skriver:

    Tack, Merlin! Jag fortsätter att göra mitt bästa.

Kommenteringen är stängd.