Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Gamylteorier kring webbsnatteri

31 jan , 2012, 20.52 jonasforsbacka

 

Våga säga nej till nedladdat material via internet.
Jag tog ställning i skolkorridorerna mot nedladdning och övrig olaglig verksamhet över nätfibrerna i luften idag.
Jag vill upprätthålla musik- och filmindustrin genom att betala för den när jag konsumerar den.
Jag fick höra att jag var old school. Det njuter jag väldigt mycket av att få höra. För min åsikt står kvar, jag anser det vara fel att ladda ner musik, film eller spel gratis för eget bruk. Nu i SOPA-tider är det ytterst aktuellt med en åsikt i frågan, men jag förstår inte varför vi inte respekterar de upphovsmän och kvinnor som genererar god musik och film mer än att bara stjäla det av dem.

Jag vill besöka ett fritt internet var jag kan ta del och lära mig av materialet som finns till mitt förfogande. Jag vill kunna dela länkar och vidarebefodra sådant som intresserar mig. Jag vill kunna citera och genom det använda material från webben för att lära mig av andra.
SOPA och övriga organisationer som vill dra tillbaka internetutvecklingen och mediaflödet som existerar i världen just nu, är bortom allt gott i mitt tycke. Men det är aldrig okej att stjäla någon annans egendom eller material.

”Jag skulle aldrig stjäla en bil, men jag skulle ladda ner en om det vore möjligt” säger majoriteten idag.
Old school eller inte? Men jag stjäl varken via internet eller på de närmsta parkeringar här omkring. Fundera gärna på det du också.

Jonas Forsbacka

37 kommentarer

  1. Annette Kronholm-Cederberg skriver:

    Tack Jonas – tänk om alla tänkte som du. Mediebranschen, medieproducenter, artister, författare, journalister, fotografer befinner sig i fritt fall. Vi är i alla fall två som är old school. När jag diskuterade saken med årets ettor var det många som inte ens förstod frågan. Framåt bara, Jonas!

    • jonasforsbacka skriver:

      Vi verkar vara ett helt rös med människor med denna gamylteori. Vi är en hel del old schoolare som tänker lika. Alla är vi också nästan SOPA-motståndare. Vi fortsätter framåt med detta jo!

  2. Alfred skriver:

    Jag håller också med dig. Folk borde tänka på hur de skulle känna sig om deras material laddades ner utan att de får betalt.

    Om alla följt reglerna lite bättre skulle inte så här drastiska metoder som SOPA behövas.

    • jonasforsbacka skriver:

      Jodå. Det är vel det som är själva problemet. Men trots den utspridda piratismen anser jag att SOPA osv är en alldeles för orimlig lösning till problemet. Det är inte värt att stoppa utvecklingen.

  3. Topeliusgymnasist skriver:

    De flesta är för bekväma av sig nu för tiden..

  4. Kocken skriver:

    Piratism är inte stöld, originalet försvinner inte. Jag håller dock med om att man inte bör ladda ner material utan lov. Många medieproducenter förnekar oss dock en lika praktisk metod för att få tillgång till film, så folk gör det ändå (Itunes och Spotify löste dock musikproblemen galant). Dessutom skulle många av dagens torrent-sidor inte finnas om de stora bolagen skulle ha skött sig bättre i frågan, istället för att kräva löjliga summor av personer och provocera Internet, viket bevisligen är en dum sak att göra.

    OBS! Till alla tl;dr:are- piratism är inte stöld, de stora bolagen får skylla sig själva.

  5. Djomppe skriver:

    Jag kan tycka att de är fel att ladda ner olaglit och så vidare, men folk är ju för lata för att åka till Jakobstad för att hyra T.ex. en film eller köpa en skiva, speciellt jag som har ganska långt till tätbebygda platser. Fast det är inte är en orsak att ladda ner. Annars är jag helt av samma åsikt som Jonas!

    • jonasforsbacka skriver:

      haha jo. och speciellt illa om man inte har bil osv. mitt förslag är dock att du börjar ladda ner via itunes eller liknande sidor för att få materialet direkt till din dator. då betalar du via internet och får dina varor via internet. (det låter kanske som om jag är ett data-geni. men det är jag inte. jag kollar helt enkelt inte så mycket nya filmer. )

  6. Alexander skriver:

    Allt som har med SOPA att göra visar bara på vad pengar gör med människor. Jag håller definitivt med om att Spotify hjälper artister, medan torrentsidor stjälper dem. Hur som helst så handlar SOPA om så mycket mer än Pirate Bay. Sidor som spårlöst skulle försvinna inkluderar YouTube, Google, Wikipedia och Facebook. Kom ihåg vad ni förespråkar.

    • jonasforsbacka skriver:

      Helt rätt. Jag påstår aldrig att jag vill lägga ner gratis musik- och filmspelare via internet. Det är det jag lever på. Men om vi vill ha materialet i egna händer förespråkar jag att vi skall betala för det först.

  7. 1:a klassist skriver:

    Ansluter mig också till de som betraktas som old school. När jag tänker på mina favoritartister och skådespelare så har jag inte hjärta att stjäla något av deras fantastiska verk. Att sökmotorer och sociala medier skulle läggas ner p.g.a. att folk laddar ner material utan att betala tycker jag verkar osannolikt, lite väl drastiskt.. Däremot är väl användandet av Google och Facebook en vanesak, dessa fanns inte för tjugo år sedan och folket klarade sig fint. Varifrån dagens människa skulle få sin information utan Google är ju en annan sak.

    • jonasforsbacka skriver:

      Exakt, och det är vel däri problemet ligger. Hur skall vi nu hitta vår information? Att backa utvecklingen vore helt enkelt inte sunt.

  8. Alexander skriver:

    Tyvärr är det inte osannolikt, utan det står i SOPA-lagen. Jag håller med dig, helt onödigt.

    Google, Wikipedia, YouTube och Facebook försvinner om SOPA träder i kraft.

    • jonasforsbacka skriver:

      Och om det sker är vi nog många motståndare. Och då är hela världen och mediautvecklingen förlorare. Skulle suga helt enkelt.

  9. Oscar skriver:

    Jag tycker inte SOPA lagen ska träda i kraft. Träder den i kraft åker ju viktiga sidor som YouTube, Wikipedia, Spotify och Google. Håller också med det Alexander tycker, ” Jag håller definitivt med om att Spotify hjälper artister, medan torrentsidor stjälper dem”. Det som kanske ännu mer hjälper artister är Youtube.

  10. Lydia skriver:

    Jag tycker som många andra här att det egentligen är fel att ladda ner material via internet. Ändå tror jag att de allra flesta ungdomar gör det i alla fall och det är troligen just det, att så många andra sysslar med samma sak, som gör att det känns okej. SOPA-lagen tycker jag är en alldeles för kraftig åtgärd även om jag förstår att man vill göra något åt problemet.

    • jonasforsbacka skriver:

      Men en delning av material och information via internet är minsann en alltför drastisk metod. Vi skall inte backa utvecklingen, bara stärka mediebranschen.

  11. Gzëni skriver:

    Som artist säger jag såhär: om jag uppträdde på någon tillställning och sen inte fick betalt skulle jag bli riktigt sur.

    Ja, artister och medieproducenter borde få betalt. Men jag tror jag är lite inne på samma bana som Kocken, det känns som att piratismen har pågått för länge för att den skulle kunna stoppas utan något vidare . Människor har vant sig vid att få sina favorit tv-serier, filmer, musik, bilder och böcker endast genom några klick. Ingen vill numera fara någonstans för att hämta underhållning. Det går att införskaffa hemifrån. Medieproducenterna borde de ha reagerat tidigare. Det är lite som att ställa sig på torget och sjunga och sen försöka få alla som går förbi och hör sången att betala istället för att ordna en konsert och sälja biljetter.

    Att sidor som Google, Youtube och Facebook skulle försvinna skulle locka de flesta av dagens internetanvändare till uppror. Folket har faktiskt klarat sig helt otroligt bra utan dessa för så lite som 20 år sedan. Människan är ett vanedjur. Vad sägs om att slopa dagens avloppssystem och vi sku börja knalla till utedasset i -20? Morjens.

    Människor köper saker och tjänster via webben. Sälj media över internet till ett förmånligt och rimligt pris.
    Men ta inte bort det från nätet.

    Jag är för fin för att torka mig med mossa.

    • jonasforsbacka skriver:

      Du verkar ha insikt i branchen mer än jag själv (i egenskap av skribent av inlägget) har. Och jag förstår din åsikt. Men jag menar inte att vi skall stoppa piratismen, detta är bara en klagodikt över hela fenomenet. Jag skulle antagligen aldrig sluta att gråta om SOPA-lagen träder i kraft. För 20 år sedan så visste man inte av bättre, men nu skulle det bli en stor förlust utan våra sociala nätverk (trots att de strider mot en hel del rättighetsprinciper). Tack för din kommentar för övrigt, den var insiktsfull.

  12. Jannika skriver:

    Håller med Oscar om att SOPA lagen inte ska träda fram. När jag laddar ner någonting är det tv-serier, men framför allt musik. Jag upptäcker nya låtar på spotify och you tube. Om de försvann var skulle man då upptäcka nya artister och album? Jag tycker att you tube och spotify endast hjälper artisterna.

    • jonasforsbacka skriver:

      Sant. Jag också anser att youtube och spotify m.fl ger det lyft musikbranschen behöver. Det är gratis, men det ger oss heller ingen ägodel av det. Så skall det vara.

  13. förstaklassist skriver:

    Många av de stora sidorna kommer antagligen NÅNGÅNG läggas ner, men det finns fortfarande oändligt många mindre sidor där det finns väldigt mycket material, både virus och virusfria program.

    • jonasforsbacka skriver:

      Sanning. Men utan de stora webbplatserna mår vi inte lika bra helt enkelt. Vi behöver dessa stora nätverk tror jag.

  14. Bror Vogel skriver:

    Vi måste sluta se mediautvecklingen över internet som ett problem, utan istället se det som just det, – en utveckling.
    Förändringar är aldrig trevliga att motta, men det kan innebära både bättre och sämre konsekvenser.
    Håller inte med Kocken dock, om alla har en kopia köper ingen orginalet, och då får upphovsmannen ingen ersättning för det hårda jobb denne satt ner på sin produkt.
    Tänk er att vi alla skulle gå in i en matvarubutik och anse att en Coca-Cola flaska inte är ett orginal, utan endast en replika av ursprungsvaran, och således gå hem med den utan att betala. Samma grej i denna miljö.
    Streaming och nerladdning har fått t.ex musikbranchen att dratta på arslet, men det betyder inte att det går att styra upp såpass att de som sliter för att underhålla skall få betalt för sitt arbete.
    Det finns redan en hel rad artister som nått framgång via internätets kontaktmöjligheter, Det går att nämna Spotify och Youtube som betydelsefulla inkörsportar, vilket också innebär att t.ex SOPA-lagen (det finns nämligen ett par liknande lagförslag med dylika syften) kan fullständigt ruinera en marknad som redan är aningen sårad.
    Ingen köper längre en skiva. Få köper DVDer i butiken. Inget problem, bara en utveckling som går att arbeta fram till en fungerande marknad, trots att allt är lite om sig och kring sig för tillfället.
    Protesten mot SOPA lär ha varit den största någonsin i historien, det betvivlar jag inte heller, alltså finns det många som motsätter sig den, så även jag.
    När det kommer till fildelning håller jag naturligtvis med om att det borde stoppas (om möjligt), men streaming, marknadsföring på webben och en modern syn ett kulturliv i filformat skall vi inte vara rädda för.
    Öka onlinefrekvensen på allsköns trevliga källor av kultur, i gengäld för en slant. Stjäl inte någon annans orginal ELLER kopia.
    Vänta och se hur det löser sig, stoppa inte en utveckling som kan leda till någonting effektivt och fräscht.

  15. Jenna skriver:

    Det är bra att vara old school, jag önskar jag också vore det.
    Det är väl knappast många artister som i dagens läge tjänar sin matpeng på att sälja skivor, speciellt av de större artisterna, de drar väll in det mesta på turné. Jag föredrar att se artisten live, men ofta sen efter spelningen så köper jag i princip hela deras diskografi. Så tills jag sett artisten live är jag oftast en skurk också.

    • jonasforsbacka skriver:

      Du har nog rätt. Och jag lyfter lite på hatten åt dig och att du stöder dina favoritmusiker genom att köpa deras musik. Nog går deras plattor att ladda ner också nämligen. Musikindustrin är helt enkelt digitaliserad och uppbyggd på ett mera kommersiellt sätt nuförtiden. Och det får vi bara leva med.

  16. Otto skriver:

    Håller med om att man inte borde ladda ner material olagligt via internet, men SOPA är en alltför radikal lösning på problemet. Lagen skulle förbjuda sidor som inte på något sätt skadar producenterna.

    • jonasforsbacka skriver:

      Precis. Din kommentar är en god sammanfattning av min åsikt i frågan. Vilket är cool.

  17. Björses skriver:

    SOPA is so old school. Let’s roll with ACTA!

    • jonasforsbacka skriver:

      DU har rätt. Är det inte det ena är det det andra. Nåväl. Vi behöver väl aldrig vara riktigt rädda för ACTA heller. Vårt internet kommer nog bibehållas väl tror jag. Det går inte att stoppa dagens internetfiguration mera, ingen skillnad hur mycket skit det finns här ute. Wohoo.

  18. Sonja skriver:

    Min stora fråga blir: Vad är det för skillnad på att stjäla något i en butik eller på en parkeringsplats och att stjäla via nätet. Stöld är alltid stöld.

  19. Merlin skriver:

    Ahoi!

    Jag blir alldeles varm inombords av denhär debatten! För ca ett halvår sedan diskuterade jag tillsammans med ett par kollegor kring informationsteorier och i samband med det kom vi osökt in på Immanuel Kant och hans pliktetik. Det finns många tolkningar av Kant, och jag hoppas att ingen får ståpäls då jag konstaterar att han i stort sett menade att en handling saknar betydelse i alla andra fall än om den utförs av plikt. Med sitt kategoriska imperativ gjorde Kant gällande att man ska handla endast på ett sätt som man anser att kan tillskriva en lag.

    Som tur har vi en liberalare syn på handlingsfrihet idag, men resonemanget sprutar bränsle i diskussionen kring piratism i ljuset av den beklagligt spridna attityd du berättar om, Jonas: ”jag skulle aldrig stjäla en bil, men jag skulle ladda ner en”. Det är intressant att folk är färdiga att bryta mot lagen om man löper ringa risk att åka fast eller bli bestraffad för det. Dethär ser väl var och en av oss dagligen i form av folk som väljer att köra för fort med bilen eller låta bli att betala sin TV-licens. Och med handen på hjärtat – hur var det nu riktigt med kilometeravdragen dag för dag vid senaste skattedeklaration? Jag har inga aspirationer att höja mig själv över andra i dessa exempel, så jag begär att ni inte förstår mig fel här. Men hur populärt vore det månne om man fick fängelsestraff för att ladda ner musik eller filmer? Skulle det då vara ett lika enkelt beslut att ladda ner? Jag tycker inte att vi ska införa ett sådant straff, men att fundera i andra cirklar ger i alla fall perspektiv. Kant viskar från det förgångna här, och jag håller helt med Sonja – det spelar ingen roll var man stjäl, definitionen är densamma.

    Jag håller absolut med, det är inte ok att ladda ner material mot upphovsrätten i någon form. Jag tycker inte heller att SOPA eller ACTA står för en hållbar utveckling i det samhälle där vi på samma gång försöker införa studentexamensprov och utövande av rösträtt över internet. Däremot är det nog på sin plats att tänka efter innan man kastar första stenen mot nedladdare eller fildelare, eller åtminstone tillägna dem en varm tanke strax innan man trycker på gaspedalen vid dubbla gula streck eller då visaren redan pekar på 80 knyck.

    • jonasforsbacka skriver:

      Tack för en otroligt läsvärd kommentar! Stöld är nog stöld (eller webbsnatteri i det här fallet). Redan nu har människor tvingats böta rejäla summor för nedladdningen, men givetvis är det en stor majoritet där ute i fibervärlden som ännu går ostraffade och billigt undan. Du har nog helt rätt i vad du säger. Vi borde stanna upp och fundera lite mera över vad som sker.

Kommenteringen är stängd.