Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Varför slopa en viktig möjlighet?

4 mar , 2015, 11.49 Heidi Nylund

 

Språket är något av de mest grundläggande elementen hos människan. Att kunna kommunicera med folk är en väsentlig del av vårt dagliga liv. Idag översköljs vi dagligen av texter på Facebook, Twitter och Instagram på både svenska och engelska, för många också på finska. Jag ser det som en enorm tillgång att som finländare förstå sig på de tre språken. Våra språkkunskaper är något som gör oss unika i världen. Förutom dessa tre så att säga grundläggande språk som vi lär oss i skolan finns dessutom möjligheten att lära sig tyska och franska i många skolor. Beroende på utbudet så kan det också finnas möjlighet till studier i spanska, italienska eller ryska som gymnasiestuderande.

Idag går debatten het kring huruvida svenskan ska vara ett obligatoriskt språk för finskspråkiga. Själv tycker jag att det är en självklarhet att svenskan ska fortsätta att vara obligatorisk. Liksom svenskspråkiga studerar finska. Rätt ska vara rätt i detta vårt tvåspråkiga land. Enligt min mening så är det optimala sättet att lära sig språk att språkbada. Det säger jag av egen erfarenhet eftersom jag lärt mig spanska på den vägen. Dock inser jag att det är en omöjlighet i dagens läge att rubba på vårt djupt invanda grammatikplugg och bara börja prata. Jag är uppriktigt sagt väldigt avundsjuk på mina jämnåriga som gått i finskt språkbad sedan de var små. De har ingen aning om i vilken form ord ska stå för att det ska bli rätt, de bara säger det rakt ut utan att tänka. Till skillnad från mig som får tunghäfta när jag inte vet om jag ska ha grundform eller tredje form vilket leder till att jag förblir tyst. Inget ont mot grammatik men ibland har jag tyckt att det varit en för stor del av språkinlärningen.

Jag kan berätta något om min filosofi kring språk. Jag anser att varje språk som man inte lärt sig är en förlorad möjlighet till att lära känna nya människor. Därför bestämde jag mig för att åka till Mexiko och lära mig spanska, därför har jag studerat franska i tre år och därför är jag beredd att ge mig ut i det finska samhället för att på stapplande ben ta mig fram på vårt nationalspråk. Engelska har kommit naturligt tack vare att man i Finland inte dubbar filmer och serier vilket jag tror är anledningen till att gemene man kan och förstår engelska här.

Jag ser inget positivt med att slopa tvångssvenskan, själva ordet har en viss negativ klang tycker jag men jag antar att det är meningen. Svenskan är en bro till Norden. Skandinaviska är väsentligt för kommunikationen mellan de nordiska länderna. Jag tycker det är så fint när det kan sitta en nordbo från vardera nordiskt land och prata på sitt modersmål och alla förstår varandra. Då skulle det bara bli pinsamt om någon skulle behöva ta till engelska fast man vet att möjligheten att prata exempelvis svenska skulle ha funnits.

Språkkunskaper inger respekt, i Mexiko blev de mäkta imponerade när jag kunde säga att jag pratar tre språk flytande och förstår några till. Idag är språkkunskaper en merit som är högt värderad. Det är aldrig onödigt med språk. Som sagt, varje språk man inte kan är en förlorad möjlighet.

 

Kommenteringen är stängd.