Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Prestationsprinsessor i duktighetsfällan

20 jan , 2014, 18.09 rebeccaholmgard

 

Jag har nyligen läst boken Duktighetsfällan: en överlevnadsbok för prestationsprinsessor , skriven av Joanna Rose och Aleksander Perski, och kunde inte låta bli att spinna vidare på ämnet prestationskrav som min vän Heidi Nylund diskuterade i föregående inlägg. Jag tycker det är skrämmande hur snabbt prestationskraven har ökat bara på de senaste åren. Ännu mer skrämmande är det att märka hur allt fler unga människor far illa på grund av prestationskrav och att det till och med har gått så långt att det idag inte är ovanligt att unga drabbas av stress och utmattning. Bristen på självkänsla är stor när man väl hamnat i duktighetsfällan. Duktighetsfällan innebär att man har hamnat i en livssituation där man hela tiden stävar efter att vara duktig, ofta genom att sätta alldeles för höga och ibland nästan omänskliga krav på sig själv. Det är tyvärr då man har börjat söka bekräftelse genom att prestera. Då är det bara perfekta resultat som gäller. Att söka perfektion är dock som att söka en nål i en höstack. Trots det styrs man av felaktiga tankar som ”ett perfekt resultat bringar bekräftelse och lycka”  och i värsta fall slutar man helt att lyssna på sig själv och springer rakt in i väggen.

Jag har själv varit en prestationsprinsessa fångad i duktighetsfällan. Då spelade det ingen roll vad det handlade om, mina resultat i skolan skulle vara gott i så väl modersmål som fysik även om jag idag erkänner att jag aldrig riktigt trivts i fysikens värld. I efterhand inser jag att jag gjorde precis så som boken beskrev en prestationsprinsessas handlingar: jag försökte med alla mina krafter att tillfredsställa mitt behov av bekräftelse genom att ständigt prestera.

Tack och lov fick jag till sist min situation uppredd, dock inte en dag för tidigt. Efter ett par år lärde jag mig att jag inte behöver prestera för att förtjäna eller erhålla bekräftelse i skolan. Idag har jag många underbara vänner som tycker om mig för den jag är, inte för att jag presterar. Jag trivs i skolan och sköter mina arbeten, men har lärt mig att sätta vettiga mål. Prestationsprinsessan inom mig kommer antagligen aldrig att helt försvinna, men hon får finnas där i bakgrunden som en påminnelse om att ingen är perfekt.

Boken Duktighetsfällan rekommenderar jag starkt till alla prestationsprinsessor där ute, vare sig du redan fastnat, håller på att fasta eller någon gång har varit fast i fällan. Också till dem som inte känner igen sig kan denna bok komma till hands någon gång i livet.

Kommenteringen är stängd.