Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Ett random inlägg

13 Nov , 2013, 14.02 Heidi Nylund

 

Dagens moderna ungdom och dess påhitt kan vara underhållande. Idag tänker jag mest på språkbruket hos studeranden i min skola. Jag har nyss gått en kurs i psykologi som bland annat behandlade uppmärksamhet. Det här med selektiv uppmärksamhet är jag bra på, om jag får säga det själv. Jag är ytterst intresserad av språk vilket gör att jag ofta väljer att fästa min uppmärksamhet vid just hur folk pratar och vilka ord de väljer att använda.

Idag lade jag särskilt märke till den svengelska som smugit sig in i ungdomars språk under den senaste tiden. Det råkade sig så pass att jag hörde två helt olika personer vid olika tidpunkt uttrycka sig på svenska men på exakt samma ställe lades ett försvenskat engelskt uttryck in. Ungefär såhär: ”Dehär mejkar ingen sens”. Jag tyckte det var så fantastiskt med vartannat svenskt och vartannat engelsk ord i en mening. Det här fenomenet kallas alltså kodväxling och är ett av mina favoritord. Tänk vad smart en människa egentligen är som kan slänga in ord från ett annat språk och få det att låta bra.

Svengelskan är ett tecken på den globalisering vi går igenom. Det finns många andra uttryck som används nästan dagligen av folk i min ålder men den där formuleringen för att något inte låter logiskt var dagens favorit.

Kodväxling på gott och ont, jag tycker i alla fall det är underhållande.

2 kommentarer

  1. Lina skriver:

    Jag håller helt med, jag älskar att kodväxla!

    • Heidi skriver:

      Speciellt att sätta in engelska ord kan till och med ibland få en mening att låta bättre. Om inget annat så fungerar det som underhållning. VI är många som gillar kodväxling. Hehe

Kommenteringen är stängd.