Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Förbannad flicka, 17 år

12 Nov , 2013, 21.39 Rebecca Junell

 

Som finländare anser jag mig vara en del av ett liberalt, relativt välkomnande samhälle. Visst, vi må ha en del stridigheter gällande språk och vi tycks inte kunna komma överens om hur många människor i nöd vi ska bjuda in, men stort sett har vi en relativt öppen nation. Dock har finländaren än en gång påvisat att varje regel har sina undantag. Att kränka sin medmänniska går emot den finska lagen och åtminstone ur min synvinkel består också folkgrupper av människor. Trots det kan man idag läsa om hur ordföranden för Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Lieksa ställt ett fullkomligt orimligt krav (http://hbl.fi/nyheter/2013-11-12/525546/sannf-somalier-smutsar-motesrum).

Partiordförande får ställa krav; jo visst. Partiordförande får önska en annan möteslokal; för all del. Däremot har inte ens en partiordförande rätt att smutskasta andra människor, oavsett ursprung! Ovannämnda ordförande har nämligen krävt ”en ren möteslokal”, med innebörden att arbetsgruppen för somaliska frågor som tidigare vistats i samma rum skulle ha smutsat ned utrymmet.

Att beskylla ett helt parti för en enda mans ord och handling är inte rätt, men en ordförande är alltid en ordförande och en sådan har makt. Sannfinländarna är ett av de ledande partierna i Finland. Det är ett av de partier som styr landet vi lever i. Varje existerande parti har så väl goda, som dåliga sidor, men jag kan inte undgå faktumet att detta inte är första gången Sannfinländarna uttalat sig på liknande sätt. Rasism är ett starkt ord, men främlingsfientligheten i ett uttalande av det här slaget är så påtaglig att associationen till rasism är oundviklig. Hur någon människa kan anse sig stå över andra, enbart baserat på varifrån dessa andra kommer övergår mitt förstånd.

Jag är varken blond, blåögd eller särskilt blek. Jag talar inte finska så värst bra, jag sjunger inte i kör, jag ogillar att bada bastu och jag är långt ifrån naturnära. Trots det är jag finländare av födsel och ohejdad vana. Vad skiljer mig från arbetsgruppen för Somaliska frågor? Vad i hela vida världen skulle påvisa att jag är en ”ren” människa? Att jag är finländare är inte svaret. Människor bedöms inte efter hur de ser ut eller var de kommer från.

Jag är en helt vanlig småstadstjej på knappa 17 somrar och det här hör till sunt bondförnuft för min del. Vore det inte dags för vuxna som har möjlighet att påverka 5,4 miljoner människors vardag att inse det samma?

 

Kommenteringen är stängd.