Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Storfilmer med kass etik

30 jan , 2014, 15.49 Heidi Nylund

 

Det var ett antal år sedan jag såg filmen Slumdog Millionaire. Ni vet den där filmen som utspelas i Indien och kretsar kring den klipske Jamal som sitter i heta stolen. Om han svarar rätt på den sista frågan blir han miljonär. Filmen är gripande, vacker och tankeprovocerande.  Idag kom jag över den igen och dessutom viss information som gjorde mig minst sagt mållös.

Ironin i historien, som kunde ha varit en lycklig en, är att barnen som medverkade i filmen är indiska barn från slummen. Man har helt enkelt bara plockat barn som ser ut att kunna göra sig bra på film och låtit dem medverka. När filmen var klar skickades de tillbaka till sitt ursprungliga liv. Tack och adjö bara.

Pojken som spelade Jamal som äldre tonåring heter Dev Patel och är en brittisk skådespelare som säkert fick en ansenlig summa pengar för sin medverkan. Killarna som spelade Jamal och hans bror Salim som små pojkar blev tillbakaskickade till slummen. Dock med en fantasi om att Hollywood stod öppet för dem. Den drömmen har de fortfarande men hoppet börjar sina.

Det som gör mig så arg är att när kända skådespelare som Johnny Depp och Angelina Jolie gör filmer så drar de hem storkovan. När sedan barn som får sin livs chans att kunna ändra på sitt liv och komma bort från slummen gör en stor roll i en film får de publikens gillande men sedan brydde sig ingen desto mera om saken. De om någon förtjänar ära och beröm för att ha medverkat.

Det finns flera filmer som faller i kategorin ”bortglömda små stjärnor” men den här gjorde extra stor inverkan på mig.

Det är en orättvis värld vi lever i men ibland förstår jag bara inte.

Läs mera: http://www.thenational.ae/news/world/south-asia/slumdog-millionaire-child-stars-still-living-in-squalor

Kommenteringen är stängd.