Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Info

Bilden kan innehålla: himmel, träd, moln, hus och utomhus

Topeliusgymnasiet i Nykarleby – i folkmun kort och gott TG – är ett trivsamt gymnasium med ca 120 studerande och 20 lärare. Skolan är vackert belägen intill Nykarleby älv på det anrika lärarseminarieområdet. Zacharias Topelius barndomshem Kuddnäs ligger i närheten vid andra sidan älven.

Skolan har en speciallinje som omfattar naturvetenskaper, företagskunskap och fostran till internationalism. Vi har en synnerligen aktiv elevkår som bidrar till skolans utvecklingsarbete. Enligt de krav som ställs i dagens skriftsamhälle lägger vi oss i flödet av texter, i de sociala medierna och de dagsaktuella samhällsdebatterna. Här är nätet en fantastisk möjlighet. Den unge Topelius fostrades av sin far enligt devisen ”Nulla dies sine linea” –  ”Inte en dag utan en rad.” Ifall Zacharias hade varit ung idag så hade han förmodligen bloggat. Därmed är det helt i skolans linje att vi också bloggar här på Husis.

Topeliusgymnasiet jobbar aktivt med innehållsproduktion på sociala medier i ett some-team med studerande i alla årskurser. Vi finns på Instagram, Snapchat, Facebook, Youtube och naturligtvis här på bloggen.

Topeliorden är ett sätt att nå utanför skolans väggar med skrivandet. Topeliorden är också platsen för att börja ta sin egna ord och texter på allvar. Vi lyckas och misslyckas, men att skriva engagerande, provocerande, bråkiga och berörande texter slutar inte att fascinera. Det är en ynnest att vara med i det här eminenta sällskapet av unga skrivande människor – topelianer i Topeliorden.

Topeliorden såg sitt ljus våren 2011 då ett gäng topelianer startade en blogg med samma namn. Själva namnet kan te sig pretentiöst men är en ordlek och blinkning till vår namne; Topelii ord alternativt sällskapet till minne av Topelius. Vi hämtade inspiration från Peter Weirs film Dead Poets Society (1989). Bloggen levde vidare och landade så småningom på HBLs bloggportal.

Länkar:

Gilla oss på Facebook
Skolans hemsida
Följ oss på Instagram