Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Frågor,Jul

Julens tid med sina patetiska problem

16 Dec , 2019, 18.08 linnsigfrids

 

Svåra djupa frågor som ”vad är meningen med livet?” kan ta och slänga sig i väggen när det är december. För nu är julen här med ännu svårare och ännu djupare frågor. Samma frågor varje år, men ack så olösliga de förblir.

Är det okej att börja på det undre lagret i en konfektask före man ätit upp det övre? Svar: Lösning saknas.

Kan jag berätta för ett barn att det inte är tomten som kommer med julklapparna? När småsyskonen/kusinen/någon annan liten människa har blivit så pass gammal att hen vet att det inte är den riktiga tomten som kommer med klapparna, men fortfarande hoppas inombords att det är det. Ska du då vara ärlig och hålla med när de säger ”int finns jo tomten på riktigt”, eller ska du svara det som de egentligen hoppas få höra? Att tomten nog finns.

Julklappsproblemet. Behöver jag säga mera? För det första, är det okej att köpa julklappar till sina föräldrar som du vet att de inte vill ha bara för att själv kunna använda dem? Eller rättare sagt, äta upp dem? För det andra, hur många julklappar får man köpa till sig själv? För det tredje, om du inte gillar julafton och inte heller att ge och få presenter, vem är det då obligatoriskt att ge något till? För det fjärde, varför kommer tomten med en släde och renar när han kan köra paketbil, paket-bil, hohoho?

Plastgran eller riktigt träd? Är du stadsbo eller lantis? Har du husdjur eller småsyskon som välter granen var och varannan dag? Svåra beslut, svåra beslut. Du kanske är allergisk. Men vad väljer du? Kör du på vartannat år plastgran och vartannat år riktig gran? Hugger du granen själv? Varför inte ta en tall för omväxlings skull.

Ni människor som inte har en chokladjulkalender, vem är ni ens? Vad är det för fel med er? Ni behöver inte vänta er en ”God Jul” snap från mig i år, för ni kommer inte få någon.

Men tillbaka till den svåraste och djupaste av frågor! Är det okej att börja på det undre lagret i konfektasken innan man ätit upp det övre lagret? Att äta eller inte äta, det är frågan.

Nej men helt ärligt, jag frågar er. Vad är er moral när det kommer till konfektaskens övre och undre lager? Vågar ni erkänna hur många gånger har ni klätt ut er till tomte för att lura små barn? Och julgranen, plast, huggen i skogen eller igen alls? Kanske är meningen med livet just nu bara att ha en riktigt God Jul och ett Gått Nytt År.

Kommenteringen är stängd.