Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Livet

1 livmoder VS 24% moms

20 aug , 2018, 10.24 wilmasandstrom

 

Kvinnor har haft mens i alla tider. Innan vi uppfann bindor och tamponger använde vi tygremsor och bomull som vi tvättade efter hand eller slängde bort. År 1888 började bindor säljas kommersiellt men det dröjde enda till 2017, alltså 1 år sedan, innan man visade riktigt mensblod i en reklamfilm för bindor! Jag, en flicka på snart 17 år har en livmoder och två äggstockar och jag får, precis som nästan alla kvinnor, mens en gång i månaden, tro det eller ej!

Mensen börjar normalt sett den 21 dagen och håller på i 2 till 7 dagar, det betyder alltså konstant blödning! Inget uppehåll eller sätt att hålla sig. Fullständigt okontrollerbart! Själva blodet består inte bara utav blod utan även slem från livmoderhalsen, vaginala utsöndringar och en del slemhinnor från livmodern, därav klumparna som kan uppstå. Mängden är väldigt varierande från människa till människa, men många klarar sig på 4 bindor per dag, medan andra använder tjocka maxibindor och ändå får byta nästan varje timme.

Varför berättar jag det här? Jo, för att det finns drygt 2,3 miljoner kvinnor i Finland som har haft, har eller kommer få mens någon gång i livet och köpa mensskydd. Mensskydd kostar en redig peng och är något som vi använder en gång och sen slänger bort. Är det verkligen hållbart?

Susanna Ilmoni skrev så här i ledarartikeln Det blodiga skattekriget:

”Den genomsnittliga kostnaden för mensskydd och värktabletter är cirka 50-70 euro per år. Räknar vi med att en kvinna har mens en gång per månad i 40 år blir det sammanlagt 2000–3000 euro, ofta ännu mer om mensen är riklig och mensskydden dyrare.”

Jag fick mens första gången när jag var 12 och om jag hamnar i klimakteriet när jag är 55 så har jag haft mens ungefär 500 gånger, om man antar att jag fött 2 barn, vilket betyder att jag har använt minst 750 paket bindor/tamponger. Ett paket bindor med vingar kostar ungefär 3,50 € i genomsnitt (samma sak med tamponger). Bara mensskydden blir att kosta 2625 € på 43 år! Om vi sätter till värkmedicinen som jag måste ta för att orka ta mig genom vardagen så blir det ännu 720 € på en livstid av mensvärk. Slutsumman för att jag ska kunna leva med att ha mens i 43 år blir 3345 €! Och då har jag helt uteslutit p-pillren som ska hindra mig från att behöva ligga hemma de två första dagarna av mensen på grund av illamående, mensvärk och allt annat skit som jag aldrig bett om.

Vänsterpartiet i Sverige vill just nu satsa 300 miljoner kronor på att ge gratis mensskydd åt ungdomar upp till 20 år eftersom mensskydd kan bli att kosta upp till 500 kr (ca 50 euro) per år vilket ju är en del om man lever på studiebidrag och inte kan få mensskydd av föräldrar menar Vänsterpartiet. I Finland räknas mensskydd som lyxprodukt och beskattas därmed med 24 % medans andra hälsoprodukter har en moms på 10%.

Vad kan vi göra åt det här då? Jo, det finns något så simpelt som en liten kopp av silikon, nämligen en liten menskopp som kostar runt 30 € och kan användas i upp till 10 år i bästa fall, så gick vi med detsamma från 2625 € till 210 € när det kommer till mensskydd, och avfallet minskar betydligt! Frågan är ju bara då om staten kan tänka sig att ge en liten födelsedagspresent åt flickor på 13-årsdagen eller ska vi fortsätta behöva betala extra för något som vi inte kan kontrollera?

Illustrerad av Moa Mattbäck

En kommentar

  1. Skolpsykologen skriver:

    Världens bästa uppfinning! Dessutom säkrare än andra skydd. Passar till och med vid bastu och bad.

Kommenteringen är stängd.