Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Jenny Smeds,Okategoriserade

Ditt värde trots dina olikheter

11 Dec , 2016, 18.59 jennysmeds

 

Dagens samhälle är välutvecklat och präglat av nytänk. Jämfört med vårt förra sekel är nutiden, enligt mig och många andra, en förbättring som inte går att ignorera. Ändå skall jag tydligen kunna skratta mig lycklig över att jag har rättigheter, att jag får yttra mina åsikter och att mitt kön inte enligt lag gör mig mindervärdig. Ingen människa skulle väl vilja påstå att världen är perfekt. Det har den aldrig varit, och kommer aldrig att bli. Dock får jag känslan av att ting som borde vara självklara för alla mänskliga varelser fortfarande räknas som någonting man borde se på som ett privilegium istället för, just det, en självklarhet.

Goda exempel? Ta sexualitet, kön, religion, härstamning, funktionshinder… Listan är oändlig. Jag har ärligt trott att världen blivit en bättre plats och att mobbning, rasism, sexism, homofobi och dylikt minskat otroligt på senaste tiden, men nyligen inträffande event, *host* presidentvalet i USA *host* Donald Trump *host*, har gett mig en dominerande verklighetsuppdatering om att så är inte fallet.

Trots att vi i dagens samhälle till stor del, åtminstone bland oss unga, har lärt oss att acceptera olikheter och aldrig döma någonting hos någon som inte går att ändra på, så finns fortfarande det där så kallade oundvikliga tankesättet kvar. De är annorlunda. De är konstiga. Vi lever i ett samhälle där det krävs parader och organisationer för att människor skall inse att de har ett värde jämställt med sina medmänniskor. Det här gör mig så fruktansvärt provocerad.

Personligen har jag flera gånger blivit omedvetet anklagad för att vara många hemskheter. Hur? Enkelt! Jag säger orden ”jag är kristen”, och helt plötsligt är jag homofob och anti-vetenskap. Jag säger orden ”jag är vegetarian” och helt plötsligt hatar jag alla som äter kött samt tror jag är en bättre människa än icke-vegetarianer. Jag säger orden ”jag är feminist” och helt plötsligt är jag manshatare. Min hudfärg är vit och helt plötsligt är jag rasist.

Vad bygger allt hat på? Varför kan jag inte vara en kristen, icke kött-ätande, feministisk, vit, sextonårig kvinna utan att alla mina åsikter ska vara diskriminerande? Tyvärr leder dylika titlar idag till fördomar som får världen att kännas upp-och-ner.

Vi förtjänar alla att bli behandlade med respekt, vänlighet och acceptans, oberoende av ifall du är straight eller gay. Oberoende av om du är man eller kvinna. Oberoende av om du har en kronisk sjukdom eller inte så mycket som en fobi för insekter.  Oberoende av om du äter kött eller inte. Oberoende av om du är ateist, kristen, jude, muslim, hindu, buddhist eller tillhör någon annan religion.

Detta borde vara en självklarhet, men istället behöver vi parader för att folk ska våga stå upp för sig själva. När någon yttrar sig om feminism blir responsen applåder och jubel istället för frågeställningen varför i hela friden Malala Yousafzai blev skjuten bara för att hon har en mänsklig åsikt om någonting som är helt självklart.

Även fast dagens samhälle sägs vara utvecklat och jämställt har vi ännu en mycket lång väg att gå innan saker som att vara homosexuell eller kvinna inte på något håll i världen kommer att vara synonymt med äcklig, onaturlig, en synd, mindre värd, oviktig eller ett objekt.

När jag växte upp hade landet jag bor i sin första kvinnliga president. Jag anses inte som dummare eller sämre på grund av mitt kön i skolan. De problem som så många idag lever med är tiotusentals gånger större och allvarligare än att jag som kvinna möjligtvis kommer tjäna lite mindre pengar än mina manliga medarbetare när jag blir vuxen. Jag vet inte riktigt om du som läser just nu tänker någonting i stil med ”jag håller helt totalt med” eller ”***** idealist!!” Oberoende av det gör det mig sjukt arg att vi som medmänniskor inte bara kan acceptera att vi alla är lika mycket värda vem vi än är.

För helt ärligt, vet ni vad som är onaturligt? Att det tar åratal för människor att våga ’erkänna’ att de är homosexuella. Att folk med funktionshinder inte riktigt räknas som helt vanliga individer. Att man blir dömd enligt vissa titlar man bär utan att någon egentligen frågat efter ens verkliga åsikter.

 

Kommenteringen är stängd.