Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Annette Kronholm-Cederberg

Anteckningar från ett modersmålsrum

19 jan , 2012, 13.35 Annette Kronholm-Cederberg

 

Framför mig sitter de med pennan och konceptpapperet. RitschRitsch så blir de första essäutkasten till. Det är sista lektionen på dagen, klockan är halv fyra och än verkar årets abir vara kapabla att vrida ur sig en och annan klok tanke.

Hur många gånger har jag inte suttit här vid min kateder och mitt tangentbord (!) och tänkt hur hopplöst eftersatt skolans och gymnasiets skrivundervisning är. ”Ge mig ett tangentbord!” utbrast en skribent frustrerat. ”Hur har de tänkt att man ska redigera texten när den skrivs för hand?” undrar en annan.

I Topeliusgymnasiet skriver vi som under Topelius tid, med penna. Vi längtar efter tangentbordet varje dag. Så länge som studentexamen ser ut som den gör, alltså ekar av ett forntida skriftsamhälle, så får vi hålla till godo med penna och koncept. RitschRitsch. Och glöm nu inte renskrivningen med bläck till måndag.

Annette Kronholm-Cederberg

 

Kommenteringen är stängd.