Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Livet

Biljetten till andra världar

25 mar , 2019, 13.47 emmanordstrom

 

Vi har alla någon gång känt att vi vill försvinna. Åtminstone för en liten stund. Försvinna från våra problem, vår ångest, vår stress och vår tråkiga vardag till något intressant och spännande. Till något som väcker lycka, fjärilar i magen och hopp. Något som får oss att le. Alla använder vi olika sätt för att glömma bort verkligheten för en stund – jag, jag vänder mig till böcker.

När jag för några veckor sedan satt i min säng och läste boken Leaving Time (2014) av Jodi Picoult långt efter läggdags kom jag att tänka på bokens rubrik. Leaving time. Lämnar tiden. Det kändes så nära mig. Så aktuellt, som en del av mig. När jag väl skulle börja sova kunde jag inte sluta tänka på rubriken.

Den senaste tiden har jag verkligen haft längtan efter att få lämna min tid och hoppa in i någon annan tid i någon annans liv. Lämna tiden. Lämna min tid. Få uppleva mer spännande saker och få se världen genom någon annans ögon. Jag tror det är därför jag har läst böcker som på löpande band de senaste veckorna. Hela tiden suttit med en bok i handen. Vid morgonmålet har det varit Jenny Hans boktrio om Lara Jean, på rasten J.K Rowlings Harry Potter-serie, i bilen någon av Enid Blytons Fem-böcker, i sängen Nora Roberts På öppet hav (2018). Jag har till och med haft en skönlitterär bok ovanpå läxboken och fullkomligt glömt bort läxorna, vilket jag skyller på Markus Zusaks Boktjuven (2005).

Att försvinna till en annan värld låter kanske lite märkligt för somliga. Vadå försvinna? Men ni bokälskare där ute, här eller i någon annan värld, visst känner ni igen er? Känslan när du glömmer bort din omgivning, all din stress och alla människor runt omkring dig. Du får bara luta dig tillbaka, läsa och försvinna. Det gör mig så lättad att veta att när livet blir svårt finns det alltid den här utvägen, böckerna. Som en biljett. Och när du har åkt tillbaka till verkligheten så är en liten del av dig fortfarande kvar i den andra världen och vem vet, kanske den alltid kommer stanna där.

Även om jag vet att jag borde leva i nuet och fokusera på framtiden, kommer jag aldrig sluta försvinna till en annan värld. Jag kommer aldrig sluta sitta med en fängslande bok i handen. Jag kommer fortsätta lämna min tid och drömma mig bort. För det är väl okej att glömma bort verkligheten? Åtminstone för en stund. Vi kommer ju trots allt vara fast i den hela vårt liv.

Kommenteringen är stängd.