Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Livet

New year, new me – vad är dina nyårslöften?

23 jan , 2018, 20.03 jennysmeds

 

Nyårslöften är fascinerande, de är en solklar stereotypi! Vad som är ännu mera fantastiskt är att det är typiskt att efter två veckor bryta sagda löften. Jag var tio första gången jag gav ett nyårslöfte. Det var att ta bättre hand om min hamster. Då kändes det som att jag svor en ed när jag satte den gröna gelépennan mot pappret. Jag försökte verkligen hålla löftet, men lyckades inte så bra, så nästa år gav jag samma löfte, och samma sak nästa år. Året efter det hade kära lilla Lola avlidit och plötsligt hade jag inte längre någonting att lova klockan elva den trettioförsta december. Så jag hittade på någonting annat istället. Öva instrument oftare, få bättre betyg, vara mera utomhus… Listan hade närmare trettio punkter när jag var klar, och jag kände mig nöjd. De var ju alla bra saker att lova!

Jag höll inte ett enda av dem.

Senast förra året gav jag nyårslöften, och de lät väldigt lika de jag gav vid tretton års ålder. Öva instrument oftare, läsa si och så många böcker, träna mera – ja alla klichéer det går att komma på. Åter igen höll jag inte riktigt mina löften. Visst fokuserade jag på dem under en tid, men mot slutet av året kunde jag konstatera att jag inte egentligen förändrats under det gångna året. För det är väl det nyårslöften går ut på – att förbättra sig själv?

För 23 dagar sedan fylldes mitt Instagramflöde av motiverande citat och tankar om ett nytt år och ett nytt jag, men själv tänkte jag inte så mycket på det. Därför att jag har insett att förändring inte kan påtvingas. Det går inte att säga ”I år ska jag träna mera!”, för jag lovar att det kommer att sluta med att jag eller du eller vem som än ger löftet stortränar första veckan och sedan går tillbaka till sina gamla vanor. Förbättring handlar inte om en omedelbar förändring. Vanligtvis handlar det bara om en första gång som gör det möjligt att göra samma sak en andra gång. Och sedan en tredje, en fjärde, en tionde. Det kan ta många år att skapa en vana, men vad det inte tar så är en nyårskväll när skammen över julmatskonsumtionen skrålar.

Därför har jag valt att inte ge några nyårslöften för 2018, för jag vet att jag inte kommer att hålla dem. Jag lovade saker förra året och ändå har jag inte förändrats mycket på ett år. Istället har jag förändrats stort på fem och tio år. Jag tror helt enkelt inte riktigt på den där hajpen om nytt och fräscht. New year, old me in constant progress.

Foto: Johanna Smeds

Kommenteringen är stängd.