Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Resa

Un petit croissant, s’il vous plaît!

7 Dec , 2017, 20.48 jennysmeds

 

I november detta år tog jag och 11 andra klasskamrater del av en utbytesresa till Frankrike. Utbytet gick ut på att vi i februari först skulle vara värdar för en fransk utbyteselev. Senare nu i november skulle vi själva åka till Frankrike för att bo hos en fransk familj i en vecka. Det var med blandade känslor vi satte oss på flyget till Paris. Jag minns att jag var väldigt nervös och spänd, men samtidigt upprymd och glad. Det är inte alla dagar man får upptäcka ett annat land, och det ett land med många lockande klichéer och stereotyper!

På tal om det- jag har alltid älskat stereotyper! Det finns någonting fascinerande med idéer det kan finnas om en kultur som man själv sällan varit i kontakt med. Det kan förstås vara farligt att titta för mycket på klichéer om ett land, men jag har efter min resa till Frankrike kunnat konstatera att Frankrike, liksom Finland, är ett sådant land som väldigt långt lever upp till sina stereotyper.

Vad menar jag med det? Jo, finländska stereotyper, vågar jag påstå, stämmer bra in på oss finländare. Det finns inte många förutfattade idéer om vårt land man kunde kalla falska eller opålitliga. Vi dricker mycket alkohol, vi är till naturen blyga och vi älskar konceptet bastubad. På samma sätt skulle jag vilja påstå att franska stereotyper stämmer in på fransmän. Det påståendet är baserat på till exempel min första morgon när jag såg en fransyska traska med en baguette under armen! Franska kindpussar är inte heller ett påhitt, och inte heller det att de älskar ost och vin. Det bör också nämnas att jag under min tid i Frankrike besökte åtminstone fem olika konstmuseum!

En staty från Musée d’arts de Nantes, modell: Lizette Lundkvist, foto: Jenny Smeds

Ett utbyte är förstås inte bara en dans på rosor. Det kan vara tungt att behöva konversera på något annat än sitt modersmål i en hel vecka. Trots att jag själv klarar mig bra på engelska så uppstod det mer än en gång situationer när det helt enkelt inte gick att förstå varandra. Jag har läst franska i snart tre och ett halvt år. Visst klarar jag av enkelt fraserad och långsamt talad franska, men det blev en utmaning att försöka hänga med i fransmännens racersnabba konversationer. Där är en annan sann kliché om fransmän – de talar fort!

Det var fantastiskt att få uppleva en annan kultur på det sättet vi fick under vår utbytesresa. Istället för att sitta och trycka på hotellrummet 50% av dagen för att senare traska iväg till närmaste amerikanska snabbmatskedja när hungern nalkas, så fick vi kastas rakt in i franskheten! Frankrike är ett alldeles otroligt vackert land med underbart öppna och vackra människor, och den här utbytesresan är helt klart en av de bästa resorna jag gjort i mitt liv!

En gata i Angers, foto: Jenny Smeds

Kommenteringen är stängd.