Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Skolvardag

Digital tortyr: Vecka 1

20 Nov , 2017, 19.10 Michelle Norrena

 

Första dagen av period tre, årskurs två, fick jag en genial idé. Den nya läroplanen digitaliserar utbildningen i form av digitala prov och kurser. De digitala läromedlen blir allt vanligare, men stor del av eleverna antecknar ännu med papper och penna. Därför tänkte jag vara testkanin för utbildningens så kallade framtid. Denna period skulle allt som jag gör göras digitalt. Den enda regeln jag lade upp för mig själv var “inga anteckningar på papper”. Jag kommer dokumentera mina upplevelser i korta blogginlägg, och slutligen göra en utvärdering på perioden efter jullovet. Jag hoppas att detta kan motivera andra att testa samma sak, eller göra allmänheten mera skeptisk till digitalisering av utbildning. Går det eller går det icke? Det är min fråga!

Det enda icke-digitala uppgifter kommer vara de som kräver att jag skriver på papper, till exempel prov och förhör. Tyvärr kommer jag synda och använda pappersbok till finskan, eftersom jag hann köpa bok innan jag kom på denna idé. Dessutom gränsar jag till underkänd, och vill därför inte öva in de digitala böckerna i en sådan kurs. För att ersätta klassiska pappershäften använde jag Virum. Jag skulle hur som helst använda Virum till några skolkurser, så varför inte utnyttja det till fullo?

Första intryck av Virum är att det är ganska enkelt att använda efter lite övning. Det har ett enkelt sidosystem som går att snabbt bläddra igenom. Anteckningarna blir snygga och enkla att läsa. Vissa funktioner saknas, som understrykning och tabbspalter. Matteanteckningar tar lite längre tid än klassiska anteckningar, men med lite övning går det nästan i samma takt. Dessutom blir anteckningarna mycket enklare att läsa, vilket är ett stort plus för sådana med klottrig stil (som jag).

Min undervisning har tyvärr lidit lite. Inom naturvetenskapen har fokusen varit för stor på att anteckna, vilket gjort att jag delvis missat viktiga förklaringar. Förhoppningsvis blir det bättre med tiden då jag vänjer mig vid programmet och kan följa med i bättre takt. Än så länge går det sådär, första veckan ska få vara lite guppig. Men ny vecka ger nya möjligheter, men också nya utmaningar.

Kommenteringen är stängd.