Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Frågor,Livet

Fem stycken frågetecken utan behov av svar

4 okt , 2017, 10.46 jennysmeds

 

Enligt absolut påhittad statistik består min vardag till sjuttio procent av inlärning. Hit hör naturligtvis till största del skolan och läxor – och det är det ju inget fel på. Jag gillar att lära mig! Jag gillar att gå på lektioner, skriva essäer, lyssna och lära – att bli klokare för var dag som går. Jag är tyvärr en sådan typ som tar på mig för mycket arbete eftersom jag har ett intresse för vad som helst. Jag vet exempelvis ingenting om bilmärken, men om jag fick chansen att ta en tredagarskurs i bilens A och O skulle jag mer än gärna göra det. Förmågan att vara intresserad av allt är vad man liksom Dave Franco i filmen Bad Neighbours (2014) skulle kunna kalla ”a blessing and a curse”.

Ibland måste jag emellertid få en paus. Stundom känns det som att jag inte längre orkar med inlärningen, som att allt jag gör på dagarna är att sitta och omvandla andras frågetecken till svar som kanske inte ens är korrekta. Jag har upptäckt efter vem vet hur många år av skola och dylikt att det ibland är skönt att inte veta svaren på alla mina frågor. Här tänker jag därför presentera fem frågetecken jag har haft en tid som jag antagligen skulle hitta svaren på genom några knapptryck, men som jag istället väljer att fortsätta fundera på. För som sagt – ibland är det skönare att inte behöva veta svaren på allt.

1. Stavningscheck

Jag har aldrig haft problem med stavning i allmänhet, men det finns några få ord som jag aldrig får rätt på första försöket. Fascinerad och chance (engelska för chans) är två praktexemplar, och ja, den enda anledningen till att jag fick dem rätt här är för att felstavade ord understryks med rött i programmet jag använder.

2. Uppgift

På tal om skrivning och stavning – hur förkortas ordet uppgift? Jag har i hela mitt liv förkortat det till upg., men på senare tid har jag märkt att vissa förkortar det till uppg. Det här är otroligt förvirrande för mig eftersom uppg. egentligen är mera logiskt. Cirka förkortas ju ca och till exempel blir till t.ex. Punkter läggs till när bokstäver försvinner i mitten av ett ord och därför borde väl förkortningen enligt den regeln bli up.g. om bara ett p används. Så har jag däremot aldrig sett uppgift förkortas, och jag vet ärligt inte längre vad jag ska skriva.

3. Offside

För att passa in på alla stereotyper du någonsin haft om kvinnor så vet jag inte vad en offside inom fotboll är. När jag var yngre spelade jag i ett fotbollslag med tjugo pojkar. Jag tror det var den första träningen på mitt fjärde år jag först hörde ordet. Jag antar att de andra hade kollat på fotboll hemifrån eller bara googlat det, men för mig kändes det som att alla, som genom magi, en dag kom på fotbollsträning och visste vad det betydde, alla förutom stackars lilla jag som var alldeles för rädd för att fråga. Jag vet att det har med målområdet att göra, men till denna dag har jag aldrig fått en riktig förklaring på vad en offside är.

4. Prosit

Varför finns det ett ord att använda för när någon nyser men inte för något annat? Jag ställde faktiskt den här frågan till en kompis, som genast förklarade historien bakom prosit. Det handlade om hur man förr i tiden trodde att nysningar orsakades av onda andar, och därför kunde man jaga bort de här andarna genom att säga just prosit. (Det här är mycket mera logiskt när man tänker på att prosit på engelska är bless you). Men varför finns det då inget att säga när någon till exempel hostar annat än ”vill du ha Strepsils?”För att inte tala om det faktum att det enda folk gör när någon hickar är att börja skrämma vettet ur dem eller ännu värre – kittla dem! Varför finns det då inte ett fastslaget hostigt eller hickigt att jaga bort onda andar med?

5. Lemonad

Finns det någon skillnad i smaken mellan Jaffa och Fanta? Eller Sprite och 7-up? Och hur är det med Coca-cola och Pepsi? Är alla de här lemonadsorterna olika eller är de lite som julmust och påskmust; samma dryck men olika etiketter? Jag tycker att Coca-cola och Pepsi smakar annorlunda, men jag har aldrig tänkt på att det skulle vara skillnad på Jaffa och Fanta. Jag har försökt känna skillnad på Sprite och 7-up, men kommer aldrig ihåg hur den ena smakar när jag köpt den andra. Några vänner till mig håller hårt fast vid att 7-up är tusen gånger godare än Sprite. Jag har däremot aldrig förut reagerat på någon skillnad. Är de verkligen så olika, eller är det bara inbillning?

Det är som sagt skönt att kunna få ha lite frågetecken i en vardag full med utropstecken och punkter. Kanske kommer jag någon dag att ta reda på svaren, men än så länge tänker jag fortsätta fundera.

Kommenteringen är stängd.