Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Gästbloggare

Sana – du finns

12 Apr , 2017, 06.43 Annette Kronholm-Cederberg

  Video

I dagarna har den fjärde säsongen av SKAM premiär på NRK. Och aldrig har det varit så lätt att skapa intresse för det nordiska i klassen. Nu har turen kommit till Sana, på den muslimska Sana riktas berättarfokus. Det är djärvt av Julia Andem, manusförfattare och regissör. Det är också helt rätt i tiden. Norden behöver Sanas inifrånperspektiv på vad det innebär att vara muslimsk ung kvinna i ett västerländskt samhälle. Det finns överhuvudtaget rätt få sådan berättelser och i all synnerhet i den nordiska tevegenren.

Varje skola har sina Sanor, så även vi. TG väljer här att publicera en dikt av Ikra Abdi, 17 år och från Somalien. Ikra är förstaårsstuderande på Topelusgymnasiet och hon har mycket att lära oss. Mycket att berätta, erfarenheter bortom en genomsnittfinländares. Dikten är inspirerad av Jonas monolog i den allra första scenen i SKAM1:1.

 

Din nästa sekund

JAG
Jag, från ett annat samhälle med en annan kultur.
Mina drömmar är det jag vill förverkliga.
Jag vill göra slut på lidandet, där jag en gång har funnits.
Du är den som har fördomar om mig fast du inte känner mig.
Jag är den som är besviken på samhället.
Jag är den som ser skillnaderna.

FRAMTIDEN
Jag är framtiden.
Jag är förändringen som kommer att ske.
Jag är den som kommer att göra slut på krigen.
Jag är den som förbjuder våld och vapen.
Jag är din nästa sekund.
Jag är den som kommer att ta dig till dina drömmar.
Jag är det du vill se imorgon.
Jag är den som kommer att finnas för evigt.
Jag är den som kommer att leda din generation vidare.

JAG – DU – VI
Vi är de som har ansvaret.
Vi är de som är rika.
Vi är de som är fattiga.
Vi är de barn som svälter och växer upp med våld.
Vi är de som ropar på hjälp.
Vi är de som kollar bort.
Vi är de som gör skillnad på mänskligheten.
Vi är de som ser dig när ingen annan gör det.
Vi är de arga och de snälla.
Vi är de som tar skulden på sig.

Ikra Abdi

 

Kommenteringen är stängd.