Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Moa Mattbäck

Vad jag gör bäst

3 Dec , 2016, 14.07 moamattback

 

Penna mot papper. Pensel mot målarduk. Ritplattspenna mot ritplatta. Den lugnande känslan av kontroll sprider sig i min kropp medan bilder framställs på mediet jag jobbar på. Det känns som att jag vet vad jag håller på med, det här är min grej. Det här är vad jag gör bäst. Jag försvinner in i det arbete jag håller på med och kommer inte ut före det är färdigt. Ibland gör jag hela landskap som berättar en historia och ibland gör jag helt udda saker som t.ex. en taco med magiska krafter. Att experimentera med olika stilar är även något jag brukar göra. Några exempel på olika stilar är bilderna i detta inlägg.

Det finns så många möjligheter och oftast är det en frihet, men ibland kan idéerna ta slut och det blir svårare att hitta på något unikt. Då kan det bli rentav frustrerande att försöka få ihop något bra.

Ibland behöver man bara släppa loss och känna att det man skapar inte behöver ha speciellt mycket mening. Resultatet kan bli något som liknar det här.

Ibland behöver man bara släppa loss och känna att det man skapar inte behöver ha speciellt mycket mening. Resultatet kan bli något som liknar det här.

 

Men när idéerna väl flödar är det svårt att sätta stopp på det och det är då jag är tvungen att ta chansen till att vara kreativ. Beklagligt nog kommer dessa stunder oftast när nattens mörker sänkt sig. Om jag har tur är jag ledig nästa dag och kan fritt låta kreativiteten flöda tills jag känner att jag ej är kapabel till att stanna upp längre.

Ända sedan lågstadiet har jag varit inne med att teckna drakar. Jag har ärligt talat ingen aning om varifrån intresset kom, men plötsligt fanns det där. Jag blev småkänd inom klassen som den där personen som alltid ritade drakar när det kom till teckning. Än idag håller jag på med att teckna drakar och själv tycker jag att jag har förbättras en hel del med det.

Drake, ritad av Moa Mattbäck

Att rita är som terapi för mig, om jag känner mig nere kan jag bara sätta mig ner med en penna och ett papper och låta blyet rista in linjerna i pappret. Det är ett sätt att uttrycka mig på och jag är glad att har haft tålamod att utveckla mina kunskaper inom ämnet. Ibland brukar folk säga till mig att jag har talang, men jag håller inte med om det, jag har kämpat mig till dessa resultat i flera år nu utan att ge upp och det är därför jag är där jag är idag och det är inte p.g.a. talang. Dessutom har jag fortfarande en lång väg kvar att gå och befinner mig inte alls på den nivå som jag känner att jag vill vara på.

Att rita realistiska saker med en twist är alltid intressant, t.ex. ett kranium i massa olika färger eller ett semi-realistiskt hjärta som är delvis en ädelsten.

Att rita realistiska saker med en twist är alltid intressant, t.ex. ett kranium i massa olika färger eller ett semi-realistiskt hjärta som är delvis en ädelsten.

Ritandet har fört mig samman med olika människor både online och i verkligheten. Jag har alltid tyckt om att visa upp det jag har skapat, eftersom det då känns som att jag klarat av något och gjort det bra. Jag är ganska säker på att vad jag än kommer jobba med i framtiden så kommer kreativiteten följa med mig och finnas där när jag behöver den. Jag hoppas att allihopa har ett intresse som de brinner för och kan utveckla till något större om en har begäran till det. Något som får en att känna en på samma sätt som ritandet och målandet får mig att känna mig.

Undervattens drake, ritad av Moa Mattbäck

Kommenteringen är stängd.