Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Emma Löfdahl

Ordens betydelse

7 Nov , 2016, 12.42 Emma Löfdahl

 

En helt vanlig skoldag för någon vecka sedan, satt jag i bussen på väg hem från skolan. Det var en kortare dag, så jag åker hem med samma buss som högstadieeleverna. Det satt två pojkar i raden bakom mig i bussen. Jag vet inte vad de pratar om, jag lyssnade inte egentligen, men mitt i allt utropar en av dem ”och då blev jag så skrämd att jag fick cancer!”.

Cancer?! Jag reagerar på ordvalet. Det är nästan så jag skulle vilja svänga mig om och fråga dem vad de riktigt menar. ”Alltså, blir du så skrämd så att du mitt i allt får en sjukdom som beror på att det blivit något fel i cellernas delningsprocess?” skulle jag vilja säga. Men jag blir så ställd, så innan jag hinner tänka tanken klar hinner situationen flyga förbi och det känns omotiverat att ta upp det mera.

Något senare hör jag samma pojkar prata om något annat. Den ena säger ”titta” (fast på dialekt) och jag antar att han visar något för den andra. Denne skrattar och säger ”vittus homo!”

Alltså va? Av sammanhanget så antar jag att kommentaren var menad som något negativt eller nedvärderande och inte ordens egentliga betydelse. Ordet homo är inget skällsord, lika lite som cancer är något man får för att man blir skrämd.

Jag vet att jag är lite av en besserwisser när det gäller språk och reagerar så fort någon använder ett ord fel, men jag tycker ju att det här är lite för mycket. Det är inte bara det att det skär i mina öron när folk använder ord eller uttryck fel. I det här sammanhanget… nä, det är bara så fel!

Ord kan förlora sin egentliga betydelse om de används fel, men ännu värre, enligt mig, är det att ordens egentliga betydelse förminskas och i vissa fall förlöjligas genom att de används fel.

Cancer är en allvarlig sjukdom, använd det till det som det betyder och inte som ett förstärkningsord långt ifrån ordets egentliga mening! Samma sak med homo. Ordet homo i sig betyder ungefär ”likadan” och ordet homosexuell är en läggning som inte heller ska användas fel. Homosexualitet är inget negativt. Använd då inte det ordet som ett skällsord, det kan i faktiskt såra någon.

Snälla människor, använd ord i deras rätta betydelser.

Jag borde ha sagt ifrån, jag vet det. Men jag blev så förvånad. Jag hade nästan glömt bort den tiden i högstadiet när det var vanligt att höra folk omkring sig använda ord, som betyder något helt annat, som skällsord. Jag tycker det är viktigt att man säger ifrån när någon säger något som kan såra någon eller när folk säger något olämpligt utan att inse det själva. Jag tycker det är viktigt, men jag vet med mig själv att jag kanske inte alltid säger till fast jag borde. Men jag försöker.

Kommenteringen är stängd.