Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Amanda Torrkulla

Ideal som leder till träningshets

10 okt , 2016, 11.10 amandatorrkulla

 

Dag ut och dag in matas vi fulla med en daglig dos av reklam från tidningar, tv-program och modellbilder som visar hur din kropp borde se ut. Det går inte att undvika, eftersom det existerar överallt. Du ser en viss kroppstyp idealiseras i reklamer för allt. Det spelar ingen roll om det rör sig om marknadsföring av en exklusiv parfym värd en förmögenhet eller en enkel reklam för den senaste smaken mineralvatten. Syftet med reklam är till stor del att du skall lägga märke till hur snygga, smala och lyckliga människorna som använder företagens produkter är. Företagen vill väcka en osäkerhet i dig själv. De vill väcka den osäkerhet som ser till att du köper deras produkter för att känna dig vacker och passa in i samhällets normer. Detta gäller speciellt företag som tillverkar produkter angående skönhet och mode. De utnyttjar vår redan existerande osäkerhet för att människor ska konsumera deras produkter. Historiskt sett har kroppsidealen ändrats många gånger. Just nu är idealet en vältränad kropp och en nästan överdrivet hälsosam livsstil.

Det skulle vara en lögn om jag påstod att jag aldrig påverkats av dessa ideal själv. I vissa perioder snarare tvärtom. Träning har alltid varit en betydande del av mitt liv, och det är heller inte något jag vill ändra på. Under vissa perioder har jag ändå känt mig missnöjd över min kropp. Då är det lätt hänt att man tränar av fel anledningar. Jag hör till den typen av människor som aldrig är helt nöjd, allt kan förbättras. För tillfället gör jag dock mitt bästa för att inte fokusera på de rådande idealen. Istället lägger jag tid på att ta hand om min kropp på ett sunt sätt och må bra. Det är viktigt att ta hand om sin kropp, äta rätt, sova och motionera, men om man tar det till överdrift är det lika farligt som att utelämna de sunda vanorna. Tårtbiten du åt som mellanmål ska inte ge dig ångest resten av dagen.  Du ska äta för att kunna träna, inte träna för att kunna äta. Inte heller kommer dina träningsresultat försämras på grund av att du väljer att vila och återhämta dig en dag.

Hur gör man för att acceptera eller ännu bättre uppskatta sin kropp? Det är verkligen en svårbesvarad fråga. Just nu finns det många som ställer sig negativt till de rådande kroppsidealen. Därför vill jag vill tipsa om en kampanj som en tjejtidning i Sverige nyligen startat. Kampanjen heter #jaggillarmig och riktar sig till unga tjejer. Kampanjen stöder att alla kroppsformer är lika vackra och att du inte skall värdesättas på grund av ditt utseende.

Du hittar information om kampanjen här.

Kommenteringen är stängd.