Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Moa Mattbäck

Andra världar

4 okt , 2016, 14.40 moamattback

 

Härom kvällen var jag ute på gården med min hund och jag började kikade uppåt mot himlen. Detta gör jag i princip varenda gång jag är ute på kvällen och stjärnorna är framme. En varm känsla spred sig plötsligt i min kropp. Jag insåg att vi troligtvis inte är ensamma här i universum. Vanligtvis brukar rymden skrämma mig en aning, eftersom min hjärna har så svårt att greppa hur stort universum faktiskt är och hur det är möjligt för det att hela tiden expandera och bli ännu större och jag antar att flera som läser detta kan känna igen sig. Men den här gången då jag blickade upp mot himlen kände jag mig trygg eftersom känslan av möjlighet för annat liv fanns där.

Bild ritad av Moa Mattbäck

Bild ritad av Moa Mattbäck

Jag började spekulera kring detta, många tror det är möjligt med liv på andra planeter, medan andra människor tycker det skulle vara stört omöjligt. Själv som ni säkert kommit fram till är jag en av dem som alltid trott på att det existerar liv på andra planeter än vår egen. Men om det i sådana fall finns levande organismer som är ungefär lika funktionerande som vi människor, hur uttrycker de sig? Liknar det våra sätt att kommunicera eller finns det andra sätt de skulle kunna kommunicera med varandra på som vi inte vet om?

En annan sak som jag koma att tänka på är kolonier som bor på avlägsna öar och som inte har någon aning om vad som finns på andra sidan vattnet och jag tänker att vi är lite likadana. De har inte möjlighet att ta sig någon annanstans och vet ingenting om t.ex. den teknologi vi använder och om de skulle få se vad vi har uppnått, tror jag de skulle bli ganska chockerade och även ganska rädda, men på samma gång ganska förundrande. Lite samma saker tror jag skulle hända om vi skulle träffa på andra existerande varelser som är mer utvecklade än oss själva. Att tänka, att det finns så många olika världar som vi aldrig kommer upptäcka, och nu pratar jag inte om andra galaxer, solsystem eller ens planeter. Nej, jag pratar om vår egen planet och alla olika realiteter som utspelar sig parallellt med varandra varje dag.

Det kan mycket väl vara så att vi är den där lilla kolonin på den där ön som ingen upptäckt ännu, och att vi inte vet ett smack om livet bortom ön.

Kommenteringen är stängd.