Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Amanda Torrkulla

Hillary, Donald och jag

16 sep , 2016, 14.37 amandatorrkulla

 

På onsdagseftermiddagen blev alla i skolan bjudna på föreläsning angående USA:s presidentval som går av stapeln i november. Jag tänker börja det här inlägget på samma sätt som föreläsaren Trey Howard själv: ”Throughout this presentation you’ll notice, America’s weird”. Efter åttio minuter spenderade på att lära sig om USA:s valsystem och rösträkning konstaterar jag på många sätt samma sak.

Jag tycker valsystemet i USA är ganska komplicerat och konservativt. I USA kan du i princip välja mellan att rösta på ett av landets två partier, republikanerna eller demokraterna. Andra partier existerar, men de har hittills inte uppnått större framgång på nationell nivå. För mig känns tanken på att bara ha möjligheten att välja mellan två partier när det är dags för val avlägsen och svårförståerlig. Men trots allt verkar det som systemet fungera helt okej i USA, även om jag personligen anser att Finland valsystem är både enklare och mer rättvist för alla involverade.

Den nuvarande och tidigare mycket omtyckta president Barack Obama från demokratpartiet blir nu enligt vissa källor mindre omtyckt av det amerikanska folket och det är ovanligt att samma parti då får fortsätta i makten. Statistiken talar alltså för en republikan 2016, och det är här min oro börjar.

Republikanerna representeras i år av affärsmannen Donald Trump och demokraterna av den tidigare presidentfrun Hillary Clinton. Tanken på att någon som Donald Trump kan ta sig ända till den sista valomgången är rent absurt och väcker många tankar. Vad kommer hända om vi låter den här mannen ta makten över ett av världens mäktigaste länder? Vad händer om vi låter honom genomföra sina idéer? Donald Trumps ideologi bryter mot allt ett modernt samhälle handlar om. Stora delar av världen gör sitt bästa för att “riva murar” människor emellan medan Trump bokstavligt talat arbetar för att bygga nya. Det moderna samhället i ett så inflytelserikt land som USA borde handla om acceptans, framåtanda, respekt och hänsyn mot andra människor. Istället väljer amerikanerna att frivilligt släppa fram en presidentkandidat som slänger rasistiska och sexisistiska uttalanden till höger och vänster, och dessutom får tillåtelse att göra det i massmedia, gång på gång. Donald Trump skrämmer mig. Det finns människor som lägger sin röst på att den här mannen ska bli USA:s nästa president, det skrämmer mig. I andra hand anser jag inte att Hillary Clinton är den perfekta presidentkandidaten, men jag understöder ändå en del av hennes åsikter och hon har erfarenhet inom politik. Redan det faktum att hon inte är Donald Trump gör henne mycket mer lämpad för uppgiften. Ett plus är dessutom att hon skulle bli USA:s första kvinnliga president, och det är mycket positivt.

Vad säger ni? “Make America Great Again” eller “Hillary For President”?

Kommenteringen är stängd.