Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Michelle Norrena

En hemlig start på skolåret

6 sep , 2016, 08.31 Annette Kronholm-Cederberg

 

Först ute att blogga bland årets nykomlingar är Michelle Norrena, även blivande bloggare på Topeliorden. Hon berättar om den årliga Hemliga resan, som ingår i ettornas första veckor på skolan. Resan sträcker sig över ett dygn med övernattning, den sociala samvaron är högprioriterad. I väntan på inloggningsmöjligheter skriver hon som gästbloggare. Välkommen Michelle!

 

****

En lätt nervositet fanns självklart där inför Hemliga resan. Vi visste bara datum och packningslista. Lärarna har definitivt njutit av att missleda oss, vi fick höra destinationer på allt mellan Lappland och Helsingfors. Förväntningarna var höga och humöret på topp när vi satte oss i bussen, och vi var på god väg mot ett njutbart dygn i varandras sällskap.

Efter en kort åktur med två varv i samma rondell så avslutades bussfärden. Vi kom äntligen fram till vår destination, Svedja lägergård vid Pörkenäs. Det är en ganska välkomnande syn med det röda dubbelvåningshuset med vita knutar samt den underbara lägergården med en lätt bris från havet. Med en enkel grillplats och volleybollplan så var det en ganska typisk men trevlig lägergård. Nu var spänningen lättad men förväntningarna ännu stora. En genomgång av information följde. Vi blev sen guidade till vår tillfälliga övernattningsplats. Första synen på rummen gjorde en inte direkt imponerad, men det var ändå en natt. Det fick duga.

SoMe blogg Hemlig resa

Vid det laget började de flesta känna av hungern. Det blev en delikatessmåltid på skolans världsberömda broilersoppa, som gav oss tillräckligt med kraft för nästa program. Lekdags! Med nyfunna krafter blev det dags att röra på sig. Vi lekte en hel del lekar, vissa gick ut på att bara stå still medan andra var spring hit och dit. Vi märkte att vi verkligen var ett tävlingsinriktat gäng under lekarna, för då var det full fart på. Alla njöt av att släppa ut sin barnsliga sida, när vi är nära till vuxenåldern. På kvällen fick vi en ny programhållare. Då blev det mer lek, men med samarbetstema. Det kom också en programpunkt för lärarna (så de inte känner sig utanför), elevmemory. Sedan en programpunkt där man skulle bygga spagettitorn med marschmallows som fogar. Man kunde helt klart se vilka lag som har en stark framtid inom arkitektur. Som sista program för kvällen hade vi en orienteringstävling. I nattens mörker och kyla sprang vi runt i skogen och sökte sex bokstäver. När lagen sedanlistat ut kodordet fick de ett klassiskt finskt kvällsmål, grillad korv och potatissallad. När alla var mätta, trötta och färdiga med dagen kunde vi somna in.

Morgonen var skön och trevlig med vackert väder. Men för vissa var ljudet av ett kastrullock en obehaglig väckarklocka. Efter morgonmålet startade vi ganska snabbt vår vandring längs stranden på morgonprogram. Vi blev tillsagda att på vägen plocka upp ett objekt som man tyckte representerade en som person. När vi väl kom fram till grillplatsen vid Pörkenäs lägergård så fick vi en ganska intressant diskussion. Nu skulle man presentera varför man valt sitt objekt. Alla hade valt ganska olika objekt. Vissa höll sig till endast en sak, medan andra inte kunde bestämma sig och hade valt många. Det fanns både starka sidor och svaga sidor representerade. Den stunden hade en lite poetisk känsla i sig. Vi är alla olika, och vi ser på oss själva från så olika sidor. Men vi har ändå hittat våra gemensamma sidor. Eller kanske det bara är jag som överanalyserar hela situationen och ger den extra djup.

20160901_095545

Före maten fick de få som var villiga bada bastu. Till köttsoppan fick vi ugnspannkaka med grädde och sylt. Det var en trevlig överraskning när tiden vi hade kvar vid Svedja höll på att dra sig till ett slut. När vi återvänt var sista programpunkterna en kramlek, och ett test för att se ifall vi lärt oss något om varandra. Fast lekarna var lite plågsamma och pinsamma för oss alla så var det uppskattat. Det tog inte länge så var allt packat i bussen. Ett sista tack och adjö till Svedja förrän bussen startade. Det hade regnat i perioder under dagen, och de gjorde det även när vi kom fram till skolan. Men stämningen var ändå trevlig. Resan hade lämnat oss alla i så gott humör.

Resan har gett oss nya vänner (uppskattas som ny Nykarlebyelev), fört oss lite närmare varandra, och låtit oss växa som klass. Den har gett ett trevlig start på skolåret och gjort oss fulla med förväntningar. Vi har ännu otroligt mycket framför oss, men framtiden ser hoppfull ut. Jag vill ge ett sista tack till alla i klass 1, jag ser verkligen fram emot tre år i Topeliusgymnasiet. Extra stort tack till Cia och Carina, som planerat, tagit hand om oss och gjort denna resa möjlig.

Kommenteringen är stängd.