Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Erik Östman

Skolstart: en pirrande känsla av déjà vu

15 aug , 2016, 14.03 Erik Östman

 

 

Ansikten, så många nya ansikten. Vart jag än vänder mig så finns en nybliven gymnasieelev som väntar på att få stöpas till Topelian.  De gamla koderna till skolans internetuppkoppling har bytts ut, på vår (tidigare välbekanta) gräsmatta finns nu en nybyggd barackskola och utanför klassrumsfönstret så har den ljuva sommaren försvunnit. Här är nu hösten. Det känns som att allt har förändrats. Inget ter sig likt – fast skolan står kvar på precis samma plats som där jag lämnade den.

 

IMG_20160404_125938

BILD: Sara Östman

 

På samma gång känns det som att allt har hänt tidigare. De facto har jag närmare ett tiotal gånger börjat ett nytt skolår vid det här laget. Lärare och elever drar samma klichéer (som förra året och åren före det) om att de önskade att sommarlovet skulle ha varit längre. En blir tvungen att införskaffa nytt skolmaterial och höstens färger tilltar. Mitt andra år i Topeliusgymnasiet tar likväl sin början. Med en bit vemod reflekterar jag över hur snabbt tiden ( i ettan) gått, medan jag även ler när jag inser att jag inte hade kunnat spendera den bättre. Kort sagt: jag är redo för andra ronden. Rentutav ser jag fram emot den.

 

IMG_20160408_173503

FOTO: Erik Östman

 

Men nog om min egna upplevelse av denna skolstart för stunden, jag har börjat i Topeliusgymnasiet en gång redan. Den här dagen var betydligt mer viktig för de nya ansiktena. Vare sig ni är ettor, tvåor eller treor så vill jag önska er varmt välkomna. Det är väldigt roligt att få ta upp alla er i Topelianernas skara. Själv som en ex-etta vill jag därtill ta mig tid att råda alla första årets nykomlingar lite extra: kom ihåg att njuta. Jag menar inte att ni ska slösa bort er studietid, utan att ni stundom ska ta ett steg tillbaka för att slappna av genom egen studiefri tid. Så mår både ni själva och era studier bättre. Ta inte ettan så allvarligt överlag så blir det bra. Sedan slutligen: var aldrig någonsin rädda för att fråga efter hjälp. Ni är ju inte i skolan för att ni vet allt, ni är faktiskt där för att lära er.

Idag fick jag möta många trevliga ansikten som jag inte sett på cirka två månader. Kudos till er som får Topeliusgymnasiet att vara en plats som jag ser fram emot att åka till på morgonen. Vare sig ni är ettor, tvåor, treor, lärare eller annan personal – lycka till och ta hand om er samt varandra i skolstartens efterspel.

Kommenteringen är stängd.