Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Emma Löfdahl

Stå upp för de tysta, låt inte mobbningen ske!

5 sep , 2015, 07.43 Emma Löfdahl

 

För några dagar sedan tittade jag på en kort film om mobbning. Filmen heter Stå upp för det tysta och den berörde mig något otroligt. Filmen handlade om barn som blir mobbade och var berättad ur den mobbades perspektiv. Filmen tog fram så många olika känslolägen hos mig. Jag led med barnen i filmen, jag kände igen mig (eftersom jag själv blivit mobbad flera gånger under min grundskoletid) och jag blev arg för att det här faktiskt händer och är verklighet, för att bara nämna något. Jag blev ganska mycket arg faktiskt. Jag led så med dem som blev mobbade och hela min kropp skrek ”Det här är fel!”.

Varför måste det vara så här? Varför blir barn och ungdomar, till och med vuxna mobbade, utfrysta och retade? Jag förstår inte hur någon vill medvetet såra någon annans känslor och få andra att känna sig mindre värda. Finns det ens någon som vill det? Men ändå händer det! Ändå mobbas det. Varför? Kan någon ge mig ett vettigt svar på varför det fortsätter?

Något som fick mig att känna ännu mer ilska över hur fel detta är var en artikel vid namn Hon ingrep och stoppade mobbarna (VBL 4.9) där Vivian Johansson har intervjuat Kaisa Ritola som stoppade några barn på en strand som mobbade ett annat barn.

”Jag frågade varför de mobbar och de svarade ’för att det är så (svärord) roligt’”, berättar Kaisa Ritola. Jag förstår inte. Hur kan det vara roligt att ta strypgrepp på någon och ropa ”dö” åt någon, vilket de gjorde enligt artikeln?

Det här är så fel och alla vet om att mobbning sker hela tiden, men hur många gör något åt det? Det var ett av filmens budskap. Filmen ville få folk att reagera på mobbning, stå upp för de tysta. Vi ska inte bara stå och titta på när det händer eller ignorera det och låtsas som att det inte finns. Filmen vill säga att vi faktiskt ska reagera på det, säga ifrån, stå upp för dem som inte själv kan eller vågar. För den som mobbas är det aldrig på skoj, mobbningen lämnar djupa sår som aldrig läker. Därför ska vi reagera.

Det här är något som jag tycker är väldigt viktigt att vi uppmärksammar, så jag ber er, titta på filmen. Dela och visa den åt andra så vi blir medvetna om att det inte kan fortsätta så här. Vi, alla, måste göra något åt detta, vi kan inte bara stå på sidan och titta på.

Kommenteringen är stängd.