Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Tillskott i författarfamiljen

14 okt , 2014, 18.13 Heidi Nylund

 

Österbotten är uppväxtmiljön för flera finlandssvenska författare. Ta Peter Sandström, Robert Åsbacka eller varför inte Kaj Korkea-Aho. Nu träder ett nytt ansikte in i författarklubben i nejden, nämligen i form av Nykarlebybördiga Karin Erlandsson med debutromanen Minkriket. Erlandsson gästade Topeliusgymnasiet på måndagen och introducerade de studerande till tio olika steg för att få till en bra text. Det första steget var förstås att skriva texten, vilket inte alltid är så lätt som det kan förefalla vara. Detta leder direkt till nästa punkt som understryker det faktum att man ska våga vara dålig. För att få till en bra text krävs det att man först får nedplitat det man tänkt, då är det fullt tillåtet att inte vara perfekt. Att skriva ska framför allt vara roligt och man ska njuta av det. Men ibland behöver man en paus, så det man just skrivit får mogna en stund i bakhuvudet. Efter en tid är det sedan dags att titta på texten igen och eventuellt göra ändringar eller helt enkelt stryka något.
Förutom skrivtipsen pratade hon lite om sitt egna skrivande som hon erkände inte alltid varit en dans på rosor. Debutromanen Minkriket påbörjade hon strax efter att hon tagit studenten från Topeliusgymnasiet år 1998. 15 år senare är boken nu utgiven.

På onsdagskvällen den 14.10 hölls bokfest på Rådhuset i Nykarleby. I en fullsatt sal med extra inburna stolar presenterade Erlandsson sin nya bok om minkarnas rike. Med glimten i ögat svarade hon på frågor kring bokens karaktärer, miljö och inte minst om minkfarmningen som ju står Nykarleby nära. Några uppläsningar gav åhörarna en glimt i Erlandssons Nykarleby, med minklukt, högstadiet, kyrkan, Pedro’s och allt som är Nykarleby. Det påpekas att det inte är fråga om en faktabok i någon som helst bemärkelse, vilket kom på tal när Erlandsson berättade om när hon skickade ett exemplar av den ännu ofärdiga romanen till en mera insatt person i minkfarmningsvärlden varav hon fick tillbaka sju sidor rättelseanvisningar. Det var just dessa små anekdoter som gjorde bokfesten till den lyckade tillställning det blev.

Kommenteringen är stängd.