Topeliusgymnasiet i Nykarleby

Okategoriserade

Att driva ur kurs

13 jan , 2014, 15.45 johannasandberg

 

Ofta när vi människor håller på för länge med samma sak utan att stanna upp och reflektera över det vi gör leder det till att vi slutar se vart vi är på väg. Målet blir suddigt och försvinner i dimman medan båten sakta men säkert driver ur kurs utan att vi märker det. Som abiturient händer det sig att man råkar ut för den här dimman. När abi-året inleds påbörjas de allra sista förberedelserna inför skrivningarna och nedräkningen tar fart. I den här situationen är det lätt att misströsta, speciellt tiden före jul när berget av skolarbeten bara växer och växer samtidigt som oron inför skrivningarna börjar gro. Dimman tätnar så att säga.

För min egen del var det Mr. Keating i filmen Dead Poets Society (1989) som upplyste mig om att jag kanske seglar i fel riktning. Robbin Willimas gör en utmärkt tolkning av den nya frisinnade engelskaläraren som i 50-talets USA anländer till en konservativ internatskola för pojkar där det endast finns rum för fina prestationer. Keating visar sina studeranden att kunskap inte endast är något som inhämtas bara för lärandets skull utan snarare handlar om att lära för livet, ett lärande som gör att vi utvecklas som personer, vidgar våra vyer samt vågar ifrågasätta det som finns runt omkring oss.
Plötsligt insåg jag att jag hade kommit ur kurs och var på väg åt fel håll. Studentexamen är endast ett delmål på vägen, inte den slutgiltiga hamnen dit jag siktar. Dimman lättade och nu ser jag tydligt målet framför mig igen.
YouTube Preview Image

4 kommentarer

  1. Heidi skriver:

    Medan jag läste ditt inlägg satt jag och funderade på det där du sa åt mig tidigare idag om att du haft något du ville skriva här men aldrig kommit så långt som att faktiskt göra det.
    Fint att du kom så långt nu. Fantastiskt inspirerande inlägg. Dead Poets Society är en film som verkligen värmer min själ. Än en gång, bra skrivet!

    • johannasandberg skriver:

      Tack så mycket! Det är roligt att skriva när texten kan få agera inspirationskälla för någon annan.

  2. Caroline Doktar skriver:

    Faktiskt ett fint inlägg! Gillar skarpt de första två meningarna som är väldigt sanna inte bara för en abiturient utan för de flesta människor. Det är alltid bra att bli påmind om dem alltid då och då, för att vi är människor! Tusen tack för påminnelsen!

    • johannasandberg skriver:

      Vad roligt om texten fick någon att tänka till. Tack för responsen! Att stanna upp i vardagen och tänka över vad det är vi håller på med är mer viktigt än vi förstår ibland.

Kommenteringen är stängd.